Zbog prisluškivanja supruga optuženi za malverzacije na burzi

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2014. u 14:48
Thinkstock

SEC je nedavno optužio dvojicu supruga da su iskoristili informacije koje su čuli tijekom razgovora sa svojim suprugama, inače direktorica tehnoloških kompanija, kako bi zaradili na burzi

Američki financijski regulator SEC ne gleda blagonaklono na zloupotrebu tajni koje su izašle izvan četiri zida obiteljske kuće. Kako piše Bloomberg, SEC je nedavno optužio dvojicu supruga da su iskoristili informacije koje su čuli tijekom razgovora sa svojim suprugama, inače direktoricama tehnoloških kompanija, kako bi zaradili na burzi . Ching Hwa Chen čuo je svoju suprugu, direktoricu poreznog odjela tvrtke Informatica Corp. kako preko telefona kolegici govori kako će kvartalni rezultati biti drugačiji od predviđanja, nakon čega je Chen brzo prodao dionice i zaradio 138 tisuća dolara prije nego što im je cijena znatno pala nakon priznanja kompanije da nisu uspjeli postići planirane rezultate. Supruga mu je rekla da ni pod kojom cijenom ne koristi informaciju koju je čuo pa je Chen potajice trgovao dionicama, stoji u priopćenju SEC-a. On se nagodio sa SEC-om, tako da je platio kaznu bez priznanja krivice.

U drugom je slučaju izvjesni Tony Hawk saznao od svoje supruge, financijske menadžerice u Oracleu, da njezina kompanija preuzima softversku tvrtku Acme, nakon čega je kupio, pa odmah prodao dionice Acmea i zaradio 151 tisuću dolara  Iako nije priznao svoj grijeh, ipak je pristao platiti 305 tisuća dolara kazne kako bi se odbacile tužbe protiv njega. 

To je samo dva posljednja u nizu slučajeva koji je SEC pokrenuo  protiv supružnika zbog zloupotrebe informacija. Jedan od zvučnijih je William Morowitz, suprug Christie Hefner, bivše predsjednice Uprave Playboy Enterprisesa koji je navodno trgovao insajderskim informacijama koje je saznao od svoje supruge. I on se nagodio pristavši platiti 168 tisuća dolara.  "Članovi obitelji imaju dužnost čuvati informacije, a ne trgovati njima",  navodi Jina Choi, direktor regionalnog ureda SEC-a u San Franciscu. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close