Zbog prečestog odlaska u trgovinu, minusa i odabira skupljih operatera ‘bace’ 1208 eura godišnje

Autor: Poslovni.hr/H , 24. rujan 2016. u 13:08
FOTO: Thinkstock

Ako se umjesto banke koja svoje usluge naplaćuje skupo izabere banka s najnižim cijenama, godišnje se može uštedjeti do 100 eura.

Prosječni Slovenac zbog financijske nediscipline na godinu izgubi 1208 eura, najviše zbog prečestog odlaska u trgovinu, ulaženja u minus na računu te zbog odabira skupljih telefonskih operatera i dobavljača energije, izračunala je poznata slovenska specijalistica za vođenje osobnih financija.

"Kod svojih klijenata odmah primijetim da posve bespotrebno plaćaju skuplju struju ili telefon i druge usluge iako bi bez problema odmah mogli promijeniti operatera. U trgovinu idu tri puta tjedno, a ne jednom kako bi trebalo, a previše plaćaju  razna osiguranja ili bankarske usluge", kazala je za poslovni list "Finance" Ana Vezovišek.
Ona je specijalistica za osobni proračun, a preko svoje konzultantske tvrtke "Vezovišek i partneri" građanima u financijskim problemima pomaže već dvadesetak godina. Tijekom godina rada, stekla je bogato iskustvo o njihovoj "rastrošnosti"  i načinima kako se  stvari  mogu opet dovesti u red.
Ako se umjesto banke koja svoje usluge naplaćuje skupo izabere banka s najnižim cijenama, godišnje se može uštedjeti do 100 eura. Dodatnih 200 eura njezinim klijentima ostaje u džepu ako poslušaju savjet da ne ulaze u minus na računu jer tako plaćaju visoke kamate banci, a skoro toliko ako se odreknu raznih potrošačkih i bankarskih kartica.
Slovenci prema njezinoj analizi također previše plaćaju za razna osiguranja  iako se ne razumiju u komplicirane osiguravateljske proizvode koji im se nude, a imaju i naviku da skoro svaki dan skoknu u neku trgovinu.
U nabavke je najbolje ići samo jednom na tjedan, s popisom nužno potrebnih stvari, savjetuje slovenska konzultantica za osobne financije.
Ona trenutno vodi tečajeve o osobnoj financijskoj disciplini širom zemlje.
"Brižno vođenje osobnog proračuna mora postati temelj i svakodnevica svake obitelji. Treba prestati s izgovorima da su prihodi preniski i da se s troškovima ništa ne može učiniti", kaže konzultantica.
"Kad stvari uzmemo u svoje ruke i prestanemo živjeti od plaće do plaće, svaki će nam mjesec nešto novca i ostati. Taj novac se ne smije dirati nego ga čuvati kao  likvidnu pričuvu", prva je lekcija koju ponavlja  na svojim seminarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close