Zbog opasnih nuspojava zabranjuju lijek koji su prije tri godine hvalili

Autor: Marija Crnjak , 14. siječanj 2014. u 12:16
Thinkstock

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je da se lijekovi Protelos i Osseor više ne koriste u liječenju osteoporoze, zbog opasnih nuspojava koje su izazivali.

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je da se lijekovi Protelos i Osseor više ne koriste u liječenju osteoporoze, zbog opasnih nuspojava koje su izazivali. Kako stoji u objavi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), EMA je u travnju 2013. godine donijela preporuke za ograničavanje primjene navedenih lijekova, kako bi se smanjio rizik od kardijalnih nuspojava. Navedene preporuke bile su rezultat rutinske ocjene sigurnosnih podataka te je tada ocijenjeno da je potrebno provesti dodatnu cjelovitu procjenu. 

Zanimljivo, u proljeće 2011. godine Protelos je u stranim medijima proglašen “posljednjom oazom” kad je u pitanju liječenje osteoporoze, jer su tadašnja istraživanja pokazivala da je znatno učinkovitiji od drugih lijekova i da ima manje nuspojava, doduše bio je i znatno skuplji. Samo tri godina kasnije, pokazalo se upravo suprotno, da rizici znatno nadmašuju korist lijeka. 

Naime, dodatna procjena koristi i rizika navedenih lijekova pokazala je da se uz primjenu navedenih lijekova u odnosu na placebo, na 1000 bolesnika u jednoj godini javljaju dodatna četiri slučaja ozbiljnih srčanih nuspojava, uključujući i srčani udar, te dodatna četiri slučaja nastanka krvnih ugrušaka u krvnim žilama. Nadalje, Protelos i Osseor su povezani s drugim različitim rizicima, kao što su ozbiljne kožne nuspojave, poremećaji svijesti, napadaji, hepatitis (upala jetre) i smanjenje broja krvnih stanica.

HALMED je u Hrvatskoj zaprimio ukupno 24 prijave sumnji na nuspojavu stroncijevog ranelata, od čega ih se sedam odnosilo na kožne, sedam na neurološke i jedna na krvne nuspojave, dok su se preostale prijave odnosile na druge simptome. U 23 od 24 prijave bolesnici su se oporavili od nuspojava, dok u jednom slučaju blažih nuspojava nije poznat ishod nuspojave. Od navedene 24 prijave, devet ih je ocijenjeno ozbiljnima. Od ozbiljnih nuspojava, tri su se odnosile na srčane nuspojave (fibrilacija atrija, supraventrikularne ekstrasistole i aritmija), a dvije na teške kožne nuspojave (angioedem i bulozni dermatitis).

Procjena je pokazala da Protelos i Osseor pokazuju skromne učinke u liječenju osteoporoze, s obzirom na to da na 1000 bolesnika u godini sprečavaju oko 15 novih prijeloma kralježnice, pet prijeloma koji ne zahvaćaju kralježnicu i 0.4 prijeloma kuka. Preporuka o suspenziji lijekova trebala bi se potvrditi krajem siječnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close