Zbog Nove Ilidže manje arheološko nalazište

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2018. u 21:59
Naselje Nova Ilidža moći će primiti 20 tisuća stanovnika

Sa 65 hektara područje značajnog prapovijesnog naselja Butmir smanjeno je na osam hektara.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika suzila je prostor arheološkog područja prahistorijskog naselja Butmir na osam hektara, kako je ranije i zahtijevala Općina Ilidža s obzirom na planove da na toj lokaciji izgradi naselje Nova Ilidža.

Sa 65 hektara područje je smanjeno na osam hektara, javlja portal Klix.ba.

U prijedlogu komisije navodi se kako svi postojeći objekti koji se nalaze na tom području od osam hektara moraju biti uklonjeni, a među njima je i objekt tvrtke ANS Drive.

Hotel Hills, za koji je ranije rečeno da je izgrađen na nalazištu ostaje, ali je zadužen za financiranje arheoloških istraživanja i izgradnju nacionalnog parka. Ta tvrtka je inače dopustila istraživanja na njenom zemljištu oko hotela. S druge strane, Općina Ilidža će dobiti dozvolu za izgradnju dugo najavljivanog naselja Nova Ilidža za 20.000 stanovnika 

U prijedlogu komisije navodi se da su na arheološkom lokalitetu dopušteni arheološki radovi uz nazočnost arheologa, ali je zabranjeno izvođenje građevinskih radova i promjena oblika terena.

U roku od godinu dana treba napraviti plan izgradnje Neolitskog parka Butmir Ilidža u okviru kojeg treba biti i muzej u kojem će biti izloženi arheološki nalazi s te lokacije. Radovi trebaju biti završeni u roku od dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close