Zbog napuštanja Europe rast plaća u Britaniji ove godine slabiji pet posto

Autor: Tomislav Pili , 22. veljača 2018. u 21:59
Guverner Banke Engleske Mark Carney/REUTERS

Guverner Banke Engleske upozorio parlamentarne zastupnike na gospodarske posljedice referendumske odluke o članstvu u EU iz lipnja 2016. godine.

Banka Engleske (BoE) upozorila je da će ekonomska nesigurnost izazvana Brexitom do kraja godine prigušiti rast plaća u Velikoj Britaniji za pet posto.

Prvi čovjek britanske središnje banke Mark Carney izjavio je kako tamošnji radnici već trpe smanjenje rasta plaća za 3,5 posto, ako se podaci usporede s predreferendumskim projekcijama o inflaciji. S daljnjim pogoršanjem rast plaća ove će godine biti manji od rasta inflacije. Podaci za četvrto tromjesečje prošle godine pokazuju da je prosječni godišnji rast plaća vrlo blago ubrzao, s 2,4 posto na 2,5 posto.

Obrativši se parlamentarnim zastupnicima, Carney je kazao kako je BoE u svibnju 2016. prognozirala snažan rast plaća u iduće dvije godine uz nisku inflaciju. Međutim, referendumska odluka o izlasku iz Europske unije dovela je do dramatičnog pada vrijednosti funte, što je povisilo uvozne troškove i potaknulo inflaciju. Carney se osvrnuo na tvrdnje ekonomista koji zagovaraju Brexit kako će devalvacija funte dati poticaj gospodarstvu, ocijenivši ih pogrešnima.

Glavni efekt devalvacije je siromašnije stanovništvo, istaknuo je Carney. No, guverner je kazao kako je britansko gospodarstvo i dalje u solidnom stanju te da središnja banka uskoro namjerava početi s podizanjem kamatnih stopa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close