Zbog krize u Agrokoru ‘kralju banana’ prihodi pali 27 posto?

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2017. u 13:55
Foto: PD

Prije nego što je Agrokor preuzeo Mercator Rastoder i Todorić potpisali su ugovor vrijedan između 70 i 100 miliona eura godišnje.

Slovenskom poduzetniku Izetu Rastoderu poslovi s bananama značajno su se smanjili prošle godine, na što su utjecali i problemi najveće hrvatske tvrtke Agrokor i njegovog trgovačkog lanca Konzum, piše ljubljanski Dnevnik.

Neposredno prije nego što je Agrokor preuzeo Mercator 2014., Rastoder i Agrokor potpisali su ugovor o suradnji vrijedan između 70 i 100 miliona eura godišnje. Prihodi od prodaje Rastodera pali su sa 146,7 milijuna eura u 2015. na 107,7 milijuna eura u prošloj godini ili 27 posto. Pritom je pad prodaje banana iznosio oko 30 posto. Godine 2015. tvrtka je prodala 11,66 milijuna kutija banana, a prošle godine 8,06 milijuna. I neće biti iznenađenje ako se pad poslovanja "kralja banana", po nekim analitičarima šestog najvećeg trgovca tim voćem na svijetu, nastavi i ove godine. 

Povlačenje u Europu
Na pitanje što je dovelo do pada prodaje, kao i niz drugih pitanja, uključujući i koliko duguju Agrokor i Konzum, kompanija Rastoder nije odgovorila, jer direktor Izet Rastoder ne odgovara na pitanja. Godišnje izvješće o poslovanju Rastodera prošle godine otkriva da su niži prihodi u prvom redu posljedica manje potražnje za bananama na tržištima Bliskog istoka zbog rata, te se kompanija povukla na sigurnija europska tržišta i smanjila kupljene količine. "Iako smo u 2015. prodajom trećim zemljama zaradili 93 milijuna eura prošle godine zaradili smo 40 milijuna eura manje", stoji u godišnjem izvješću kompanije Rastoder. Prodaja na domaćem tržištu ostala je na istoj razini kao i prethodne godine, na tržištu EU je povećana za šest posto.

 

40 milijuna

eura smanjeni su prihodi od prodaje kompanije Rastoder

Od ukupnih prihoda, prodaja na domaćem tržištu donijela je 22 posto, 29 posto na tržištima EU-a, a 49 posto banana kompanija prodaje na trećim tržištim. Prodaja banana Rastoderu je prošle godine donijela 93 posto prihoda. Uz banane, Rastoder prodaje limun, naranče i ostalo voće i povrće. Prodaja banana može biti vrlo isplativ posao, što je Rastoder pokazao prošle godine kada je zabilježio rekordnu dobit od 4,4 milijuna eura. U 2015. godini, kada su prihodi iznosili 146,7 milijuna eura, dobit je iznosila samo 224 tisuća eura, a godinu dana ranije uz prihod od 129,3 milijuna eura, dobit je bila 823.000 eura. Rastoder godišnje proda oko 16 milijuna kutija banana marke Derby, većinom u području srednje i jugoistočne Europe.

Prije dvije godine Rastoderova tvrtka je u BiH otvorila novi distribucijski centar za svježe voća i povrće. Kako je najavljeno, iz centra neće samo opskrbljivati BiH tržište bananama, nego želi i okupiti sve male proizvođače voća i povrća u BiH i njihove proizvode ponuditi tržištu u regiji i Europskoj uniji. Kao što je navedeno u godišnjem izvješću, kompanija Rastoder je prošle godine zaključila da će produktivnost u većini zemalja izvoznica banana porasti ove godine. Zato su smanjili broj ugovora s dobavljačima u Ekvadoru, tako da se izbjegne izlaganje negativnom utjecaju u slučaju proizvodih viškova u drugoj polovici godine, kada cijene na otvorenom tržištu mogu biti znatno niže od ugovorenih. Takva strategija rezultirala je očekivanim rezultatima u drugoj polovici godine, iako Rastoder financira svoje poslovanje uglavnom zaduživanjem. 

Suradnja s Miškovićem
Osim prodaje voća na veliko, Rastoder se bavi posredovanjem u prometu nekretninama. Taj posao započeo je krajem 2014. godine, kada je od tvrtke S1 u stečaju kupio gradilište u Ljubljani s važećom građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom. Nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku 2015., zemljište je preprodao srpskoj kompaniji Delta Holding u vlasništvu Miroslava Miškovića. Delta Holding je u središtu glavnog slovenskog izgradila hotel Intercontinental. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prepri43, podržavam tvoj komentar

Od kada je milion uveden u hrvatski jezik,kao ravnopravna istoznaćnica za milijun? Da nije opet u modi jezični bućkuriš prije prijelaza na onaj jezik, koji “ceo svet razume”??

New Report

Close