Zbog Kosova otkazan summit SEECP-a u Ohridu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. svibanj 2013. u 18:41
Photo: EPA/GEORGI LICOVSKI

Prije objave te odluke objavljeno je da predsjednici Hrvatske i Albanije neće doći na summit jer pod utjecajem Srbije Kosovo nije ni pozvano

Summit zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji se ovaj vikend trebao održati u Ohridu, otkazan je, priopćio je u srijedu makedonski predsjednik Đorge Ivanov.

"Državni interes i dostojanstvo Makedonije", razlog su donošenja te odluke, rekao je Ivanov u Skoplju, prenose makedonski mediji. "Makedonija ne želi biti sudionik igre vetom, a ponajmanje bojkotom", rekao je Ivanov.

Prije objave te odluke objavljeno je da predsjednici Hrvatske i Albanije neće doći na summit jer pod utjecajem Srbije Kosovo nije ni pozvano. Uz Srbiju, protiv dolaska kosovskoga predstavnika bile su i Rumunjska i Bosna i Hercegovina.

"Makedonija je u cijelosti postupila u skladu s propisima SEECP-a. Nažalost, stare balkanske predrasude i kompleksi ponovno su oživjeli uoči ovoga summita. Neću dopustiti da se propisi krše preko leđa Makedonije, niti da Makedonija za to plaća", rekao je Ivanov. "Izazovi se rješavaju dijalogom", poručio je makedonski predsjednik.

"Dali smo sve od sebe da čelnike regije dovedemo za isti stol", rekao je i idućem organizatoru summita poželio uspjeh i da se taj summit "održi na europskijem Balkanu".

Komentirajte prvi

New Report

Close