Zbog ‘košarice’ Agrokoru Abanka gubi 7,6 mil. €

Autor: Danijela Jozić / VLM , 16. listopad 2012. u 22:00
Za dionice Mercatora Abanka sad može dobit samo 15,2 milijuna eura/PXL

Abanka od utorka nudi dionice Mercatora po samo 147 eura.

Abanka Vipa d.d. iz Ljubljane, koja u svojem vlasništvu ima 103.400 dionica Mercatora (2,7 posto), započela je u utorak njihovu prodaju preko Ljubljanske burze.

Abanka dionice nudi po cijeni od 147 eura. Ovaj potez ne čudi s obzirom na to da je banka suočena s nedostatkom kapitala, kao uostalom i čitav bankarski sektor u Sloveniji. Stoga Abanka nije htjela u devetoj rundi prodaje Mercatora ni ući u konzorcij prodavatelja kako si takvim ugovorom ne bi vezala ruke. Naime, tijekom procesa prodaje članice konzorcija (koji čine Pivovarna Laško i banke) obvezuju se da neće pojedinačno prodavati dionice Mercatora. U jučerašnjoj vijesti iz Ljubljane posebno je zanimljiva cijena po kojoj Abanka prodaje dionice Mercatora.

S cijenom od 147 eura po dionici Abanka će iskeširati ukupno 15,2 milijuna eura. Budući da je Agrokor lani tijekom osmog natječaja za prodaju Mercatora nudio nevjerojatnih 221 euro po dionici, riječ je o razlici od 7,65 milijuna eura. Abanka je tako prva "žrtva" nacionalnog interesa zbog kojeg su slovenske vlasti i interesne grupe bile protiv prodaje njihova najvećeg trgovačkog lanca Agrokoru Ivice Todorića. Inače, iz Agrokora su nam u utorak ovako odgovorili na pitanje hoće li kupiti dionice koje prodaje Abanka: "Nismo zainteresirani."

Komentirajte prvi

New Report

Close