Zbog kašnjenja satova Srbiji sankcije?

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

S Kosovom neriješen spor oko poremećaja frekvencija u europskoj strujnoj mreži.

Otvoreni računi Srbije i Kosova oko frekvencija u strujnoj mreži koštat će Beograd sankcija, jer zbog njihova spora u gotovo cijeloj Europi kasne digitalni satovi. Problem nije od jučer, piše Deutsche Welle, no od ožujka je eskalirao, pa je Europski savez elektrodistribucija (ENTSO-E) Srbiji poručio: “Ako ne riješite spor s Kosovom zbog kojega kasne satovi što se sinkroniziraju preko europske frekvencijske mreže, bit ćete kažnjeni”, prenosi DW.

Ne navodi se izričito kakve bi sankcije mogle biti, tek da bi mogle nastupiti “ako se pokaže da postoji jasno odsustvo volje da se problem riješi”. Razlog takvom tonu je činjenica, javlja Politika, da poremećaji frekvencija u strujnoj mreži još nsu uklonjeni pa uzrokuju nepreciznost u radu digitalnih satova sinkroniziranih kroz tu mrežu. Osim tehničkih poteškoća, zacijelo se u to uplela i “viša sila” političke naravi. Naime, kosovski elektrodistributer KOSTT nije član ENTSO-E-a, i to zato jer Kosovo nisu kao državu priznale Srbija, Rumunjska i Španjolska, zbog čega Srbija ne želi rješavati teškoće s Kosova.

”Europski operateri su aktivirali program koji se automatski aktivira kad odstupanja prijeđu 60 sekundi”. No, to je privremeno rješenje, dok se Srbi i Kosovari ne pomire. 

Komentirajte prvi

New Report

Close