Zbog kašnjenja Magna seli lakirnicu iz Slovenije u Graz

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2019. u 22:00
Većina od 200 radnika mogla bi biti poslana na čekanje/Fotolia

Pokusna proizvodnja trebala je početi ovog tjedna, ali zbog komplikacija vjerojatno je da će tvornica ostati u mirovanju do kraja godine.

Zbog neizvjesnosti glede okolišne dozvole bez koje ne mogu pokrenuti novu lakirnicu za automobile u slovenskim Hočama, veliki kanadsko-austrijski proizvođač autodijelova Magna počela je organizirati pripreme za preseljenje proizvodnje natrag u Graz, pišu slovenski mediji.

Iz Magne su za Večer rekli da bi ih mirovanje lakirnice, u koju su uložili oko 160 milijuna eura, zajedno s troškovima moguće prilagodbe proizvodnje u Grazu dnevno stajalo 140.000 eura.  Prema najcrnjem scenariju lakirnica bi do kraja godine bila u mirovanju, a većinu od 200 zaposlenih bi poslali na čekanje. Kao što je poznato, uporabna dozvola kasni zbog prigovora koje je podnijela Rovo, organizacija za zaštitu okoliša, koja nakon odbijanja njihove žalbe na izdanu dozvolu za zaštitu okoliša najavljuje upravni spor.

 

160 milijuna

eura uložila je kanadsko-austrijska kompanija u mjesto Hoče

Poslovni partneri čekaju
U petak su iz Magne izvijestili da ih ne iznenađuje odbijanje Rovine žalbe na izdanu okolišnu dozvolu Ministarstva okoliša i prostornog planiranja jer su ispunili sve zahtjeve slovenskog zakonodavstva i u skladu sa svojim mogućnostima, ali i očekivanja nevladinih organizacija. Istaknuli su da ekološka dozvola još uvijek nije konačna te stoga još ne mogu započeti proizvodnju koju planiraju za ovaj tjedan. Prema njihovom mišljenju, to je važno za ispunjavanje obveza koje imaju prema svojim poslovnim partnerima.

"Tvornica i tim spremni su za početak operacije", izjavila je automobilska kompanija. Udruga Rovo je pozvala premijera Marjana Šareca, ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, ministra okoliša Juru Lebena i gradonačelnika Hoča Marka Soršaka da u najkraćem roku dopune Zakon o Magni i time omoguće pokretanje proizvodnje u novoj lakirnici. 

 

18 milijuna

eura iznosile su subvencije koje je Magna dobila od Slovenije

Prema njihovom prijedlogu, dodali bi članak prema kojem investitor može, bez obzira na članak 69. Zakona o vodama, u konkretnom slučaju graditi objekte u svrhu strateškog ulaganja u razvojno područje. S druge strane, Gorazd Marinček, član Upravnog odbora Udruge za zaštitu okoliša Rovo, ponovno je odbacio odgovornost za nastalu situaciju.  Prema njegovim riječima, Magna je lani zakasnila na dogovorene rokove, pri čemu su se pojavile glasine da lakirnica u Hočama ima malo narudžbi.

Pretjerani zahtjevi ekologa
"Predstavnici Magne zakasnili su s tehnološkim opremanjem tvornice u Hočama jer su najavljivali da će pokrenuti pokusnu proizvodnju u listopadu 2018. godine", tvrdi Marinček. Usto, četiri mjeseca nakon roka, koji je istekao 30. travnja, Magna je dostavila dokumentaciju za okolišnu dozvolu. "Nikad u Sloveniji nije bilo takvog slučaja i unatoč visokoj razini društvene odgovornosti uključenih aktera, postavlja se pitanje pretjeruje li ekološka organizacija sa zahtjevima", izjavio je predsjednik sindikata SKEI Martin Dular. Magna je u Sloveniju došla u vrijeme Cerarove vlade, koja joj je dodijelila subvencije od 18 milijuna eura za nova radna mjesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close