Zbog izvoza drva u Albaniju crnogorske tvrtke bez sirovine

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2016. u 22:01
Albanci ne pitaju za cijenu drva i kupuju sve što mogu u susjednoj Crnoj Gori

Gospodarstvenici za rast izvoza optužuju Ministarstvo poljoprivrede jer je propisalo uvjete kojima se omogućava da najveći dio drvne sirovine završi u izvozu.

Zabrana sječe šuma u Albaniji, koja je stupila na snagu u siječnju ove godine, a odnosi se na razdoblje od 10 godina, dovela je do golemog rasta izvoza drva iz Crne Gore u susjednu državu i rasta cijene ogrjevnog drva, koja u nekim crnogorskim gradovima doseže 50 eura po prostornom metru, piše Pobjeda. Pola teritorija Albanije je do 1990. godine bilo prekriveno šumama, da bi zbog nekontrolirane sječe sada pod šumom bila samo četvrtina te države.

Ukupan izvoz drva u Albaniju za prvih osam mjeseci ove godine bio je vrijedan 2,8 milijuna eura, što je 95,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je iznosio 1,43 milijuna eura. Gospodarstvenici za rast izvoza optužuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja jer je, kako tvrde, propisalo uvjete kojima se omogućava da najveći dio drvne sirovine završi u izvozu.

Cijene rastu
"Izvoz drvne sirovine u Albaniju u prvih osam mjeseci ove godine činio je pola ukupnog izvoza drva i iznosio je 1,4 milijuna eura. Realizirana vrijednost u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bilježi rast od 87,8 posto. Ostatak izvoza činila je rezana građa koja ove godini bilježi rast izvoza za 103,6 posto", pokazuju podaci Monstata. U Odboru udruženja šumarstva, drvoprerađivačke industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG smatraju da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja krivo za drastičan izvoz drvne sirovine u ovoj godini jer nije prihvatilo mjera koje su oni predložili za smanjenje izvoza drvne sirovine.

"Uz uvedenu takse na izvoz trupaca (jela, smreka i bukva), traženo je da se uvede taksa na ogrjevno drvo od deset eura po prostornom metru, te da se sirovina dodijeli tvrtkama koja se bave proizvodnjom u količini koja im je potrebna, a ne onima koji se bave preprodajom", priopćili su iz Odbora PKCG-a Pobjedi. "Veliki broj tvrtki ne radi zbog nedostatka sirovine za preradu, dok istovremeno izvoz sirovine raste", navode predstavnici Odbora, dodajući da je do povećanja izvoza drva iz Crne Gore u Albaniju došlo zbog povećane potražnje iz te zemlje. "To je bio razlog da cijene ogrjevnog drva na našem tržištu porastu 20 do 30 posto u odnosu na 2015. godinu i kreću se od 35 do 40 eura po prostornom metru", navode iz Odbora PKCG. 

Ni traga od inspekcije
Iz Uprave za šume kažu da je točno kako je posljednjih godina došlo do ozbiljnog poremećaja opskrbe stanovništva ogrjevnim drvom, posebno u gradovima. Građani iz sjevernog dijela Crne Gore ocjenjuju da je razlog slabije ponude i poskupljenja drva za ogrjev to što su se pojavili kupci iz Albanije koji ne pitaju za cijenu, pa prostorni metar plaćaju i 20 eura više od domaćih kupaca.

Prostorni metar bukovine u Podgorici stoji 40 eura, a cijena cerovog ili hrastovog drva doseže 45 eura, dok se metar cijepanih drva prodaje za 50 eura. Prodavači ogrjevnog drva u Podgorici tvrde da prodaja ide dobro, iako i sami priznaju da su cijene nerealne i previsoke. Podsjećaju da se ljetos metar ogrjevnog drva mogao kupiti za 28 do 30 eura. Budući da je riječ o preprodavačima, drvo uglavnom kupuju na sjeveru Crne Gore. Jedan prodavač ističe da doprema ogrjevno drvo iz svoje privatne šume iz Pive.  "Nitko nam ne brani da sječemo drvo u našoj šumi", tvrdi on. Prodavači drva kažu da ih više od godinu nije posjetila nikakva inspekcija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close