Zbog imovinskih sporova propali luksuzni hoteli

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2014. u 22:01
Hotel Igalo jedan je od objekata u vlasništvu Vektra Boke

Od brojnih turističkih objekata tvrtke Vektra Boka sada radi samo nekad luksuzni hotel Plaža, koji je trenutno u rangu dvije zvjezdice.

Milić Popović, izvršni direktor Vektra Boke, niti nakon sedam godina ne zna kada bi se mogao pokrenuti investicijski ciklus koji je ta tvrtka najavila kada je od crnogorske države i njenih fondova kupila većinski paket dionica u tadašnjem HTP Boka.

"Gotovo da nema kvadrata naše imovine koji nije opterećen imovinskim sporom", kaže Popović. On tvrdi da su ti sporovi osnovni razlog zašto do sada nije realizirano ništa od najavljenih 360 milijuna eura investicija. Doista, imovinski sporovi u kojima stari vlasnici traže naknadu za zemljište prelaze vrijednost od 15,5 milijuna eura, što je 80 posto od 21 milijun eura koliko je vlasnik Vektre Montenegro Dragan Brković 2007. godine platio za 59 posto dionica HTP Boka, pišu Vijesti.Krajem prosinca 2007. godine kada je Brković preuzeo HTP Boka, predsjednik odbora direktora Mihailo Banjević rekao je da će ulaganja u četiri hotela biti šestostruko veća od 60 milijuna koliko su ugovorene obveze i da će do 2010. izgraditi ukupno 200 tisuća četvornih metara hotelskih objekata.

 

360mil.

eura trebala je Vektra Boka uložiti u obnovu i gradnju novih hotela

Prema ugovoru, Vekra ne smije prodati hotele Plaža, Tamaris, Igalo, Boka i objekt Žanjice. Najavljeno je i da će ostali brojni ugostiteljski objekti Boke, poput motela Borići, bivših hotela Topola i Rudnik te restorana, biti renovirani i prilagođeni potrebama elitnog turizma.Vektra Boka je prije četiri godine na mjestu polusrušenog hotela Igalo najavila gradnju kompleksa s 200 soba u kategoriji pet zvjezdica. Prema, na međunarodnom natječaju nagrađenom idejnom projektu, novi hotel stajao bi oko 60 milijuna eura i bio bi u rangu hotela Splendid u Budvi. Nakon što je u lipnju 2012. godine srušen i hotel Tamaris bila je najavljena "skora gradnja" novog objekta na tom mjestu. Umjesto toga izgrađen je parking koji radi i ovog ljeta.

Od brojnih turističkih objekata Vektra Boke sada radi samo nekad luksuzni hotel Plaža, koji je trenutno u rangu dvije zvjezdice. Rade i pojedini ugostiteljski objekti, u Žanjicama na Luštici, restoran Levanger, kafić Belavista i Autobusna stanica, koja je također vlasništvo Vektra Boke.Budućnost turističkih objekata na izvrsnim lokacijama potpuno je neizvjesna. Raskid ugovora s tvrtkom Vektra Boka može zatražiti i država jer nisu ispunjene investicijske obveze, ali i Vektra jer je država nije upoznala s imovinskim sporovima. U slučaju raskida Vlada bi morala vratiti 70 posto iznosa koje je kupac uplatio, što u ovom slučaju iznosi 15,5 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close