Zbog gradnje turskog hotela pada gradska vlast u Budvi

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2019. u 22:00
Planirana je gradnja dva tornja s petnaest katova

Rješenje na koje se čekalo 10 mjeseci produbilo je političku krizu u središtu crnogorskog turizma, te sada prijeti raspad vladajuće koalicije.

Ana Samardžić, glavna gradska arhitektica u Budvi, odbila je izdati suglasnost turskoj kompaniji Mia Investment za gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa Mia Budva.

Riječ je dva tornja sa 15 katova na prostoru ispred hala Jadranskog sajma, ukupne vrijednosti 60 milijuna eura, pišu Vijesti. Donošenje rješenja na koje se čekalo 10 mjeseci još je više produbilo političko krizu u Budvi, koja prijeti raspadom vladajuće koalicije (DF, Demokrate, Crnogorska, GP URA i SDP), objašnjava podgorički list.

Spor oko dječjeg vrtića
Do raskola unutar vlasti došlo je nakon što je objavljeno da je gradonačelnik Marko Bato Carević (DF) zaključio s turskim poduzetnicima protokol o donaciji, prema kojem su ulagači obećali izgradnju i opremanje dječjeg vrtića vrijednog 2,5 milijuna eura. To je izazvalo nezadovoljstvo 12 vijećnika Demokrata, Crnogorske i URA, koji su inicirali zakazivanje žurne sjednice Gradske skupštine, na kojoj se trebalo raspravljti o poništenju protokola. Međutim, sjednice nije održana jer vijećnici DF-a, potpomognuti oporbom iz redova DPS-a i SD-a, te dva samostalna vijećnika, nisu izglasali takav dnevni red.

I dok Demokrate, Crnogorska i URA smatraju da izbjegavanjem skupštinske rasprave Carević potvrđuje sumnje da ima osobnog interesa u gradnji kompleksa Mia Budva, te da se to radi po nalogu DPS-a koji je stao na stranu gradonačelnika, iz DF-a odbacuju optužbe da surađuju s Đukanovićevom strankom. Oni optužuju Demokrate da žele srušiti gradsku vlast. Do zapleta je došlo jer se administracija, kada je vodio Dragan Krapović, usprotivila izgradnji kompleksa Mia Budva, smatrajući da na tom mjestu treba izgraditi kongresni centar. 

 

60 milijuna

eura vrijedan je projekt Mia Budva turske kompanije Mia Investment

Na to obvezuje skupštinska odluka prihvaćena kada je osnovana Expo Budva, zajednička tvrtka Općina Budva i Jadranskog sajma, u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Duška Kneževića. Tajništvo za zaštitu imovine tada je predalo zahtjev glavnoj gradskoj arhitektici da bude stranka u postupku kod izdavanja suglasnosti, što je ona i prihvatila, uvažavajući činjenice da je Expo Budva vlasnik dijela urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja Mia Budve. Ministarstvo održivog razvoja prihvatilo je žalbu Mia Investmenta i prošle godine donijelo rješenje da Općina Budva ne može biti stranka u postupku.

Općinsko tajništvo u siječnju ove godine podnosi tužbu Upravnom sudu na takvo rješenje. Međutim, nakon što Carević potpisuje protokol uputio je pismo Upravnom sudu da odustaje od tužbe. Do spora unutar koalicije došlo je nakon što je Duško Knežević, za kojim je raspisana tjeralica, optužio Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore i lidera DPS-a te potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića.  Tvrdio je da su mu oteli parcelu od 8500 kvadrata, koja je uknjižena na tvrtku Safiro Beach na kojoj se planira gradnja Mia Budve.

Tko stoji iza tri tvrtke?
Iz turske kompanije tvrde da su kupili parcelu od Safiro Beacha i da nisu u poslu s Gvozdenovićem.  Od Carevića su koalicijski partneri tražili da odgovori tko stoji iza projekta Mia Budva, jer se 66% osnivačkog kapitala krije iz tri tvrtke osnovane u Londonu: Feelife Limited, Lowell Resources Limited i Corpes Properties Limited, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Habip Arikan, izvršni direktor Mia Investmenta, Vijestima je ranije rekao da je riječ o tvrtkama koje su osnovali on i njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri Murat Kader i Ozan Sener i da nisu paravan za crnogorske poduzetnike i političare, niti s njima surađuju.  Prema sporenom idejnom rješenju kompleks Mia Budva imao bi dvije podzemne etaže, prizemlje i 15 katova. U podzemnim etažama bilo bi 13.371 kvadrata neto površine, a u nadzemnim 33.942 kvadrata. Objekt je projektiran kao pravokutna forma s postamentom i dva tornja u pravcu istok – zapad. Planirane su 352 smještajne jedinice u obliku hotelskih  soba i apartmana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close