Zbog certifikata stao izvoz jabuka u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2014. u 19:56
U BiH nema certifikacijske kuće koja bi farmerima osigurala dokumentaciju za izvoz PD

Voćari u BiH čekaju novi zakon i bilježe gubitke.

Proizvođači voća iz BiH, posebno jabuke, koji ne zadovoljavaju standarde Europske unije, od 1. siječnja ne mogu izvoziti svoje proizvode, izvijestila je BHT.

Prepreka izvozu je nedostatak certifikata o kvaliteti, posebno tzv. Global gapa, zbog čega će biti izmijenjen zakon o hrani u RS-u. "Traje usaglašavanje što će biti pravni okvir, odnosno hoće to biti zakon o hrani na razini BiH ili će svaki entitet donijeti taj isti pravilnik. Mi ćemo ići s novim zakonom o hrani", kaže Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a. Razinu ostataka pesticida u našoj zemlji moguće je utvrditi u nekoliko laboratorija. U Banja Luci taj posao rade na Poljoprivrednom institutu.

Kada je riječ o ostacima pesticida, svi voćari moraju obaviti analizu i pokazati da u njihovim proizvodima nema pesticida, inače ne mogu dobiti Global gap. Svi certificirani proizvođači imaju uredne analize plodova. Problem je što u BiH ne postoji niti jedna domaća certifikacijska kuća koja bi poljoprivrednicima osigurala svu potrebnu dokumentaciju za izvoz, a kupci u EU uvjetuju izvoz upravo Global gap certifikatima. U BiH ima oko 300 farmera koji su certificirani, od čega u RS-u oko 50, a cerftificirano je i oko 30 proizvođača jabuke.

Komentirajte prvi

New Report

Close