Zbog čega bacamo ogromne količine voća i povrća?

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2013. u 13:29
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Ukoliko rajčica i nije baš prelijepog okruglog oblika i jarkocrvene boje, da li nju treba baciti? Prema nedavno provedenoj studiji u Velikoj Britaniji, izgleda da potrošači i maloprodajni lanci smatraju da treba.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Global Food Security

Ukoliko rajčica i nije baš prelijepog okruglog oblika i jarkocrvene boje, da li nju treba baciti? Prema nedavno provedenoj studiji u Velikoj Britaniji, izgleda da potrošači i maloprodajni lanci smatraju da treba. 

Naime, britanski program za globalnu sigurnost hrane nedavno je naručio studiju sa poražavajućim rezultatima koji otkrivaju ružnu stranu priče hrane koja trune, dok istovremeno veliki broj ljudi živi u krajnjem siromaštvu i jedva spaja kraj s krajem.

Prema rezultatima studije, čak 40% jestivog i zdravog voća i povrća u Velikoj Britaniji završi u smeću ili kao stočna hrana i prije nego što dođe u prodaju zbog strogih estetskih uvjeta trgovaca koji diktiraju oblik, veličinu, a u nekim slučajevima čak i boju. Rezultat je 15 milijuna tona voća i povrća koje završi u smeću svake godine i to samo u Velikoj Britaniji.

Izvješće je provedeno kako bi se otkrili uzroci bacanja hrane i otkrilo nove načine kako spriječiti i umanjiti ovaj trend. Globalno gledano, oko trećina proizvedene hrane na kraju završi u smeću. Smanjenjem količine bačene hrane, znatno bi se smanjio globalni problem gladi koji trenutno dotiče jednog od osam stanovnika Zemlje, ali i znatno smanjio ekološki utjecaj proizvodnje hrane.

Maloprodajni lanci proizvođačima hrane nameću sve strože standarde kvalitete, koji često prelaze granice dobrog ukusa zbog zahtjeva potrošača za što ljepšim voćem i povrćem. U izvješću se ipak spominje jedan pozitivan trend, a to je činjenica da zbog rastućih cijena hrane i sve veće brige oko održivosti, sve veći broj potrošača u Velikoj Britaniji priznaje kako bi ipak kupili i "ružno" voće i povrće, ako ono sa sobom donosi nižu cijenu i manji utjecaj na okoliš. Izvorni članak pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close