Zbog carina američki viski manje se pije

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2019. u 21:59
Prodaja u Europi srezana za devet posto/REUTERS

Izvoz u EU, Kanadu, Meksiko i Kinu smanjen 8% od srpnja do kraja studenog.

Američki proizvođači viskija teško su pogođeni carinama koje su uvela velika svjetska gospodarstva kao uzvratnu mjeru zbog nametanja američkih carina na uvoz aluminija, zabilježivši u drugoj polovini 2018. pad izvoza.

I dok je u prvoj polovini 2018. američki globalni izvoz viskija, koji uključuje burbon i rye, porastao za izvanrednih 28 posto na godišnjoj razini, u drugom dijelu godine, nakon što su nametnute carine, njihov izvoz bilježio je pad.

Po podacima američkog Vijeće za destilirana alkoholna pića, od uvođenja carina na uvoz viskija u Kanadu, Meksiko, Kinu i EU, ukupni izvoz viskija iz 37 američkih država smanjen je za osam posto od srpnja do kraja studenog prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2017., a iz Vijeća ističu i da je taj pad izvoza izbrisao rast ostvaren u prvoj polovini prošle godine.

"Carine počinju negativno utjecati na izvoz. Mnoge manje destilerije osjetile su taj učinak od prvog dana", istaknula je dužnosnica tog Vijeća Christine LoCascio. U 2017. godini američki proizvođači viskija izvezli su svojih proizvoda u vrijednosti 1,1 milijardu dolara, pri čemu gotovo 60 posto u EU, u Kanadu 12 posto, a ostatak u druge zemlje, uključujući Kinu.

Nakon uvođenja 25-postotnih EU carina u lipnju prošle godine, izvoz američkog viskija pao je na europsko tržište za 8,7 posto na godišnjoj razini. Kanadske carine od 10 posto stupile su na snagu 1. srpnja te su dovele do smanjenja prodaje američkog viskija u toj zemlji od 8,3 posto od srpnja do kraja studenog. 

Komentirajte prvi

New Report

Close