Zbog Brexita navala na britansko državljanstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2018. u 10:10
Foto: Reuters

London i Bruxelles sklopili su preliminarni sporazum u prosincu kako bi se zajamčila prava približno tri milijuna europskih građana koji žive u Velikoj Britaniji i milijuna britanskih emigranata u EU.

Uz zvukove Beatlesa, novi britanski državljani spremaju se obećati vjernost kraljici Elizabeti II. i povećati broj građana zemalja Europske unije koji se na taj način nadaju osigurati svoju budućnost u Velikoj Britaniji nakon Brexita.

U gradskoj upravi Islingtona na sjeveru Londona, u skupini koja se okupila ispred "Union Jacka", zastave Velike Britanije, i portreta kraljice, priča se o kriketu, omiljenom nacionalnom sportu, kao znak privrženosti novoj domovini.

"Prije referenduma o EU-u 23. lipnja 2016. nikad nisam mislila uzeti britansko državljanstvo", objašnjava Almudena Lara, 43-godišnja Španjolka, zaposlenica dobrotvorne organizacije.

"Kao građanka Europe osjećala sam se kao kod kuće. Ali sada, s tom nesigurnošću… S obzirom da sam imala pravo dobiti državljanstvo, bilo je sigurnije to učiniti", dodaje ta majka dvoje djece koja živi u Velikoj Britaniji već 19 godina.

London i Bruxelles sklopili su preliminarni sporazum u prosincu kako bi se zajamčila prava približno tri milijuna europskih građana koji žive u Velikoj Britaniji i milijuna britanskih emigranata u EU.

No, mnogi su nepovjerljivi spram obećanja te je 2017. godine 38.528 državljana EU-a dobilo britansko državljanstvo nasuprot samo 15.460 u 2016. godini.

Kako bi se potvrdilo pristupanje britanskom državljanstvu, potrebno je prisustvovati svečanosti u gradskoj upravi svoje četvrti na kojoj treba obećati vjernost kraljici i obvezati se na poštivanje zakona i demokratskih vrijednosti zemlje.

Većina podnositelja zahtjeva dolazi s indijskog potkontinenta i subsaharske Afrike. Neki državljani tih zemalja, ali i iz EU-a, došli su u Veliku Britaniju nakon bijega iz vlastite zemlje.

Da bi se dobila britanska putovnica, kandidati moraju živjeti u Velikoj Britaniji tijekom najmanje pet godina. Sam postupak može ispasti dug i skup (oko 1500 eura).

Podnositelji zahtjeva moraju proći i test iz britanske kulture koji uključuje povijest, politiku, sport i kuhanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close