Zbog afričke kuge u susjednoj državi će usmrtiti 500.000 svinja

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2019. u 15:52
Država nije na vrijeme reagirala na prijetnju/Dubravka Petrić/PIXSELL

Opasna bolest koja se pojavila u tri sela proširila se iz Rumunjske i Bugarske.

Pojava afričke kuge svinja u tri sela u Srbiji neće odgoditi ukidanje cijepljenja protiv svinjske kuge najavljeno za 1. listopad, potvrdio je za Danas Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kako je rekao za beogradski list, jedino bi monitoring koji trenutno traje mogao odgoditi ukidanje cijepljenja za nekoliko dana. "U 2020. neće biti cjepiva protiv svinjske kuge, osim u branjenim područjima", rekao je Nedimović. O ukidanju cijepljenja protiv svinjske kuge priča se godinama i to je glavni uvjet EU da bi Srbija mogla početi izvoziti svinjsko meso u zemlje članice Unije.

Sada može u EU izvoziti samo svinjsko meso koje je termički obrađeno. Cjepivo čije se ukidanje planira ove jeseni odnosi se na klasičnu svinjsku kugu, a ne i na afričku koja se pojavila u selima Rabrovac, Velika Krsna i Kusatak i za koju nema lijeka.

Zbog afričke kuge zabrana EU na izvoz svinjskog mesa iz Srbije mogla bi, tvrde stručnjaci, potrajati znatno duže od 40 dana, kako je najavio ministar poljoprivrede. Afrička kuga se iz Rumunjske i Bugarske, u kojoj je usmrćeno 130.000 svinja, proširila i na Srbiju, a stručnjaci strahuju da bi posljedice mogle biti i gore te da će biti uklonjeno najmanje 500.000 svinja jer se nije na vrijeme reagiralo u zaustavljanju te bolesti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koliko nam je još ostalo 200 godina, 500 godina….
Ode sve u lijepi kuki.

svinjetina će pojeftiniti

New Report

Close