Zavirite u talijansku vinariju s vinogradom na krovu

Autor: Poslovni.hr , 14. travanj 2013. u 12:26
Fotografije preuzete s portala croenergo.eu

Objekt sadrži prostor za proizvodnju i buteljiranje, ali i restoran, muzej, knjižnicu, trgovinu…

Autor/Izvor/Fotografije: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Archea /Archea

Talijanski arhitektonski studio Archea Associati je prilikom izgradnje novog objekta za vinariju Antinori u Toskani odlučio na krov postaviti nesvakidašnji zeleni pokrov na kojemu je posađeno nekoliko redova vinove loze.

Nova građevina sagrađena je korištenjem prirodnih materijala kao što je terakota kako bi se što bolje uklopila u okoliš, ali i osiguralo održavanje idealne temperature unutar objekta bez pretjeranih tehnoloških zahvata. Novi objekt sadrži prostor za proizvodnju i buteljiranje, ali i restoran, muzej, knjižnicu, trgovinu te prostor za degustaciju te već spomenuti "zeleni" krov.

Dok su na većinu zelenih krovova uglavnom posađene biljke koje ne zahtijevaju puno održavanja te reguliraju odvodnju kišnice, vinarija Antinori odlučila je krovni prostor iskoristiti za povećanje postojećih vinograda. Iako se jedva vidi iz daljine, krov sadrži i niz kružnih rupa koje omogućavaju prodor prirodnog, dnevnog svjetla u podzemne prostorije. Vlasnici vinarije odlučili su se na implementaciju ovakvog rješenja kako bi dodatno naglasili svoju povezanost sa i poštovanje prema zemlji koja je prehranila preko 26 generacija vinara.

Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

pa moglo bi to i kod nas, samo kad bi se umjesto muzeja i knjižnice napravili krčma i kladionica.

New Report

Close