Zauzete sve kvote za solarne elektrane u FBiH

Tek 2020. nove solarne elektrane/M. Jurinec/PIXSELL Tek 2020. nove solarne elektrane/M. Jurinec/PIXSELL

Investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a otkup električne energije je obvezan.

Investitori koji su planirali ući u projekt gradnje solarnih elektrana u FBiH morat će odustati jer više nema slobodnih kvota.

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, tek 2020. godine bit će slobodno 6 kilovata u kvoti solarne energije, a i to je toliko malo da nije vrijedno spomena, izvještava Večenji list. Zbog takvog stanja postavlja se pitanje je li u procesu dodjele kvota bilo nelegalnih radnji. Prema Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije zakonodavac je predvidio da je otkup od mikropostrojenja obvezan.

Riječ je o elektranama od 2 do 23 kilovata, čija je cijena do 70.000 maraka (oko 280.000 kuna), a cilj odredbe bio je da se poduzetnici potaknu za takve investicije. Po važećim cijenama, takva investicija je isplativa već nakon četiri do pet godina, a kasnije vlasnik počinje ostvarivati dobit. Obvezan otkup električne energije traje 12 godina, a po isteku tog razdoblja, proizvođač ima pravo na zajamčen otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve