Zauzete sve kvote za solarne elektrane u FBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2017. u 21:59
Tek 2020. nove solarne elektrane/M. Jurinec/PIXSELL

Investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a otkup električne energije je obvezan.

Investitori koji su planirali ući u projekt gradnje solarnih elektrana u FBiH morat će odustati jer više nema slobodnih kvota.

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, tek 2020. godine bit će slobodno 6 kilovata u kvoti solarne energije, a i to je toliko malo da nije vrijedno spomena, izvještava Večenji list. Zbog takvog stanja postavlja se pitanje je li u procesu dodjele kvota bilo nelegalnih radnji. Prema Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije zakonodavac je predvidio da je otkup od mikropostrojenja obvezan.

Riječ je o elektranama od 2 do 23 kilovata, čija je cijena do 70.000 maraka (oko 280.000 kuna), a cilj odredbe bio je da se poduzetnici potaknu za takve investicije. Po važećim cijenama, takva investicija je isplativa već nakon četiri do pet godina, a kasnije vlasnik počinje ostvarivati dobit. Obvezan otkup električne energije traje 12 godina, a po isteku tog razdoblja, proizvođač ima pravo na zajamčen otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close