Zatišje pred buru: 50 milijuna Amerikanaca čeka Sandy

Autor: Agencija VLM , 29. listopad 2012. u 07:27
U stanju pripravnosti su i gradovi poput Bostona, New Yorka, Washingtona, Baltimorea, Philadelphije / EPA

Stručnjaci vjeruju da bi uragan Sandy mogao biti najveći dosad.

Uragan Sandy kojem u SAD-u "tepaju" Frankenstorm približava se Istočnoj obali te zemlje. I dalje se ne zna gdje će točno oluja udariti, no riječ je u svakom slučaju o prostoru na kojem živi  više od 50 milijuna ljudi. Svi su u stanju pripravnosti, a najgore se očekuje u noći s ponedjeljka na utorak. Stručnjaci veruju da bi uragan Sandy mogao biti najveći dosad.

Očekuje se snažan vjetar, a postoji i bojazan o poplava na području Istočne obale.  U stanju pripravnosti su i gradovi poput Bostona, New Yorka, Washingtona, Baltimorea, Philadelphije, a riječ je o najgušće naseljenim dijelovima SAD-a.

Gradonačelnik New Yorka naredio je evakuaciju stanovnika nekih dijelova grada, a zbog bojazni od poplave  zaustavljeni su svi vlakovi njujorške podzemne željeznice. Već je otkazano preko sedam stotina letova, a u ponedjeljak neće poletjeti još najmanje 2500 aviona. Strahuje se i od nestanka električne struje što bi moglo potrajati danima nakon što Sandy udari. 

Do daljnjeg nema nastave, a građanima se savjetuje da ostanu kod kuće i ne izlaze na ulice. Otkazane su i predstave na Broadwayu. Škole će u ponedjeljak biti zatvorene i u Washingtonu, a procjenjuje se da zbog oluje u školu neće ići preko milijun učenika diljem Istočne obale. U Marylandu su zatvorena birališta za američke predsjedničke izbore, a javni gradski prijevoz bit će obustavljen i u Philadelphiji.

Njujorška buzra otvorit će se u ponedjeljak ujutro, no neće biti mešetarenja "uživo" već samo kompjuterski. Posebna pažnja usmjerena je i na nuklearne elektrane koje se nalaze u kritičnim područjima.

Građani su upozorenja shvatili ozbiljno, a o tome svjedoči i navala na supermarkete u potrazi za baterijskim svjetiljkama, hranom, vodom i ostalim potrepštinama. Iako je tijekom subote u jednom trenutku Sandy iz kategorije uragana "pala" u tropsku oluju, prognostičari drže oči širom otvorenima. Kažu kako brzina vjetra od oko 120 kilometara na sat nije zabrinjavajuća, već je  širina koju uragan postiže ono čega se treba bojati.

Kretanje zračne mase pozorno prate i u NASA-i koja je objavila i time lapse video urgana. Dosad je uragan odnio preko 60 života na Karipskom otočju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close