Zašto u Njemačkoj i Austriji ne radi samo 4 posto školovanih mladih osoba?

Autor: Antonio Mandir (VLM) , 10. svibanj 2013. u 08:12
Ččak 26 milijuna mladih u bogatim državama nisu zaposleni, ne školuju se niti su na profesionalnoj obuci (Photo: Thinkstock)

Diljem svijeta posao danas nema svaki četvrti mladi čovjek u dobi od 15 do 24 godine koji je završio školovanje

Mladi su najveće žrtve dugogodišnje ekonomske krize. Prema analizi uglednog britanskog lista Economist, diljem svijeta posao danas nema svaki četvrti mladi čovjek u dobi od 15 do 24 godine koji je završio školovanje. Economist procjenjuje da danas ne radi i ne studira gotovo 290 milijuna mladih ljudi, što je 25 posto cjelokupne populacije mladih u navedenoj dobi.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) računa da čak 26 milijuna mladih u bogatim državama nisu zaposleni, ne školuju se niti su na profesionalnoj obuci. Prema podacima Svjetske banke, neaktivno je više od 260 milijuna mladih u zemljama u razvoju, piše Večernji list.

Zemlje s najnižim stopama nezaposlenih mladih osoba – ispod 4 posto – Njemačka su i Austrija. Obje imaju iznimno blizak odnos između sustava obrazovanja i tržišta rada, odnosno gospodarstva. Njemačka i Austrija imaju dugu tradiciju visoke kvalitete strukovnog obrazovanja, što je u posljednjih nekoliko godina pomoglo smanjiti nezaposlenost mladih unatoč tek skromnom ekonomskom rastu nakon što su izišle iz recesije.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Zbog velikih akumuliranih tehničkih znanja. Zbog velikog broja tehničkih kompanija čiji proizvodi su najbolji na svijetu.

Dobro, ali nije to jedino. Njemacka ima srednje, male, velike poduzetnike, tigrove, neka od najjacih osiguranja, druge usluzne sektore itd. To je bogato i raznoliko gospodarstvo.

Kvalitetno obrazovanje, efikasna alokacija kapitala, povoljna struktura ekonomije…puno toga tu ima.

Zato kazem, govoriti o krizi eurozone, kada neke clanice imaju prakticno najmanju nezap mladih an svijetu, je besmisleno. Krizu imaju zemlje, a ne eurozona.

zbog radišnost i discipline te štedljivošću u suprotnošću s južnjačkom nonšalancijom i potrebom za vanjskom manifestacijom kroz gizdanje, pokazivanje i razmetanje.

Zbog velikih akumuliranih tehničkih znanja. Zbog velikog broja tehničkih kompanija čiji proizvodi su najbolji na svijetu.

New Report

Close