Zaštitari u Putu svile vide priliku života

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2017. u 21:59
Kinezi već posluju u 6 država/REUTERS

Poslove zaštite tisuća radnika želi osvojiti niz globalnih zaštitarskih tvrtki.

Globalne zaštitarske kompanije i njihovi manji kineski konkurenti u grandioznom projektu spajanja Azije, Europe i Afrike vide svoju "priliku života".

Kako piše Reuters, zaštitarske kompanije u projektu Novog puta svile vide priliku u pružanju usluga zaštite tisuća kineskih radnika koji će biti angažirani na gradnji cesta, pruga i luka na tri kontinenta. Početkom prošle godine osnovan je manji konzorcij kineskih zaštitarskih kompanija koji trenutno posluje u šest država: Pakistanu, Turskoj, Mazambiku, Kambodži, Maleziji i Tajlandu.

"U osmogodišnjem razdoblju želimo poslovati u 50 do 60 država što se poklapa s raširenošću projekta Puta svile", kaže John Jiang, direktor zaštitarske kompanije COSG. Primjerice, u Pakistanu se napadi islamističkih skupina smatraju najozbiljnijom prijetnjom gradnji infrastrukture u sklopu Puta svile. Međutim, stručnjaci iz te branše upozoravaju kako kineskim kompanijama zaštita radnika nije pri vrhu liste prioriteta, pa je upitno koliko su novca spremni uložiti u tu svrhu.

Unatoč "troškovno svjesnim" kineskim kompanijama, inozemne zaštitarske kompanije također se nadaju da će ih uspjeti uvjeriti u angažman. Tvrtke poput Control Riska i G4S nude osoblje s vojnim iskustvom i iskustvom iz više svjetskih žarišta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close