Zastava se još nada da će je spasiti ruski GAZ

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2016. u 12:07
Nekad je Zastava proizvodila 10.000 lakih i srednjih gospodarskih vozila godišnje

Izaslanstvo ruske kompanije posjetit će Kragujevac u travnju da ispita mogućnost proizvodnje kamiona u Srbiji.

U Grupi Zastava vozila, čijim poduzećima je ukinuta zaštita od vjerovnika, stečajni postupak još nije pokrenut, a očekuje se da će se to dogoditi nakon 31. svibnja, kada i kompanijama proglašenim u Srbiji za strateške, ističe razdoblje u kojem nije bila moguća prisilna naplata dugova.

Međutim, u Zastavi se i dalje nadaju da to neće biti kraj proizvodnje teretnih i priključnih vozila u Kragujevcu, jer vjeruju u moguće partnerstvo s ruskim GAZ-om, budući da su se s njihovim predstavnicima sastali na upravo završenom BG Car Showu. Kako doznaje list Danas, dogovoreno je da izaslanstvo ruskog proizvođača u travnju posjeti Kragujevac, kako bi se upoznali s mogućnostima zajedničke proizvodnje nekog od njihovih vozila u Srbiji.

Čelnici Zastave su krajem prošle godine bili u GAZ-u, gdje su s upravom te kompanije započeli razgovore o mogućnostima uspostavljanja poslovne suradnje dviju kompanija.  Država je, u međuvremenu, Zastavi ukinula zaštitu od vjerovnika, a radnicima ponudila novi socijalni program, za koji se nije opredijelilo samo pet preostalih radnika tvornice kamiona, koja je nekad imala nekoliko tisuća zaposlenih i godišnje, u partnerstvu s talijanskim Ivecom, proizvodila do 10.000 lakih i srednjih gospodarskih vozila.

Nastavk proizvodnje očekuju i u Zastavi INPRO, čijim radnicima je, iako imaju dovoljno posla, država, također, ponudila socijalni program. Za dobrovoljni odlazak iz tvornice već se prijavilo stotinjak od ukupno 340 zaposlenih u toj tvornici. U Zastavi INPRO za Danas su rekli kako su obaviješeni da je dugogodišnji poslovni partner te tvornice, francuska kompanija Trigano, odlučila osnovati tvrtku za proizvodnju priključnih vozila u Kragujevcu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close