‘Zaradili’ rekordnu kaznu za namještanje cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2014. u 14:59
Thinkstock

Kina je japanskim proizvođačima autodijelova odrezala rekordnu novčanu kaznu od 1,2 milijarde juana (201 milijun dolara dolara) zbog namještanja cijena.

 Kina je japanskim proizvođačima autodijelova odrezala rekordnu novčanu kaznu od 1,2 milijarde juana (201 milijun dolara dolara) zbog namještanja cijena.

Novčane kazne za 12 japanskih proizvođača najviše su koje je dosada odredio kineski regulator, Državno povjerenstvo za reformu i razvitak (NDRC), a nadovezuju se na slične istrage u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi o namještanju cijena u tom sektoru. I u SAD-u i u Europi također su se pod lupom našle većinom japanske kompanije.

Najvišu je kaznu kineski regulator odredio Sumitomo Electric Industriesu, u visini 290,4 milijuna juana. Denso Corp i Mitsubishi Electric Corp također su među 12 proizvođača autodijelova za koje je prema navodima NDRC-a utvrđeno da su udružili snage kako bi istisnuli konkurenciju i osigurali povoljne cijene za svoje proizvode.

Svih je dvanaest tvrtki obećalo da će poduzeti korektivne mjere kako bi promijenili prodajne prakse kojima krše zakon, dodao je regulator.

NDRC je također naveo da će kazniti Audi i Fiat SpA Chrysler za monopolističko ponašanje.

U nedjelju je kineska novinska agencija Xinhua objavila da je njemački Mercedes-Benz namještao cijene usluga servisiranja i održavanja automobila u Kini. Cjenovni ured u pokrajini Jiangsu pronašao je dokaze u nenajavljenim inspekcijama u tamošnjim autosalonima Mercedes-Benza a isto je završila i istraga ureda u susjednom Šangaju, izvijestila je Xinhua.

Komentirajte prvi

New Report

Close