Zapošljavat će i umirovljenike: ‘Šokira me kad čujem od nekoga da se kod nas ne isplati raditi’

Autor: Poslovni.hr/H , 15. listopad 2018. u 16:43
FOTO: GettyImages

Poduzeća koja radnike tretiraju samo kao sredstvo nemaju perspektivu uspješnog poslovanja, a budu li htjela biti uspješna morat će s djelatnicima uspostaviti odnose koji se ne temelje samo na plaći ako budu htjeli u poslovanju ostvariti višu dodatnu vrijednost.

Slovenska vlada razmišlja o poticajima kako motivirati veći broj nezaposlenih i umirovljenika da se uključe u domaće tržište rada, među ostalim i zbog kritika da nekim bolje odgovara primati socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene i ne raditi.

„Šokira me kad čujem nekoga da se u Sloveniji ne isplati raditi i žao mi je da prijašnja vlada nije uspjela prilagoditi radno zakonodavstvo fleksibilnijim“, kazao je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, dodavši da je nedostatak radne snage u Sloveniji, koja mora uvoziti radnu snagu zbog ekonomskog rasta zadnjih godina, jedan od glavnih faktora zbog kojih bi planirani rast BDP-a idućih godina mogao biti manji od mogućeg.

Ove je godine na slovenskom zavodu za zapošljavanje registrirano 74 tisuća osoba, no Počivalšek je kazao da bi njih barem 20.000 bilo moguće zaposliti, uz potrebne promjene u politici socijalnih potpora i nadoknada za nezaposlene.

Visina osnovnih minimalnih životnih troškova ove godine u Sloveniji je procijenjena na 441 eura pa je iznos koji u obliku potpore oni koji na nju imaju pravo povećana na 331 euro. S druge strane, minimalna zakonom zajamčena plaća za puno radno vrijeme, a dobiva ih više desetaka tisuća zaposlenih, iznosi 638 eura.

Taj je raspon po ocjenama nekih poslodavaca premali pa se nekima više isplati registrirati kao socijalni slučaj umjesto da prihvate posao i traže mjere stimulacije za dobivanje potrebnog kadra s burze, unatoč velikom broju zaposlenih stranaca koji su zadnjih godina popunjavali „rupe“ na domaćem tržištu rada.

Drugi izvor za dodatno aktiviranje kadrova za tržište rada po ocjeni Počivalšeka leži u zapošljavanju starijih osoba koje su već u mirovini, a još su sposobne za rad ili imaju potrebna znanja za poduzeća u kojima su već radili.

Poduzeća koja radnike tretiraju samo kao sredstvo nemaju perspektivu uspješnog poslovanja, a budu li htjela biti uspješna morat će s djelatnicima uspostaviti odnose koji se ne temelje samo na plaći ako budu htjeli u poslovanju ostvariti višu dodatnu vrijednost, kazao je ministar u razgovoru za STA.

Najavio je da će Slovenija ubuduće, osim stranih radnika s područja bivše Jugoslavije, više zapošljavati i one iz drugih područja pa je vlada u tom smislu sklopila i prve sporazume o zapošljavanju s Gruzijom i Ukrajinom.

Prema podacima statističkog ureda, u Sloveniji već radi skoro 70.000 stranaca. Među njima je oko 40 posto onih iz BiH, a dosta ih je i iz Srbije, Kosova, Makedonije i Hrvatske.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close