Zaposlenici će postati suvlasnici Pipistrela

Autor: Poslovni.hr , 01. siječanj 2017. u 22:01
Slovenski ultralaki zrakoplovi za Kineze su najbolji brend na tržištu, Foto: PD

Ivo Boscarol najavljuje novu vlasničku strukturu.

Ivo Boscarol, osnivač i predsjednik uprave Pipistrela, sa 125 radnika – a već iduće godine u Sloveniji će biti još 80 novih – namjerava dio vlasništva kompanije prepustiti zaposlenicima.

Prošle godine su obje Boscarolove tvrtke zabilježile 15,5 milijuna eura prihoda i 1,7 milijuna eura neto dobit. Za ovu godinu predviđaju rast prihoda od prodaje (na razini grupe) od oko 25 posto i rast dobiti od oko 50 posto. Za uspješan rad u 2016. godini Pipistrel je svim zaposlenicima ove godine platio trinaestu i četrnaestu plaću, a 2017. godine će postati suvlasnici kompanije, pišu Finance.
Inovativnu i tehnološki naprednu tvrtku koja proizvodi ultralake zrakoplove Ivo Boscarol osnovao je prije 27 godina, a danas ima 75-postotni udio, dok 25 posto ima njegova kćer Taja. Oboje su kao vlasnici odlučili da će omogućiti svim zaposlenicima Pipistrela ulazak u vlasničku strukturu.

 

75posto

udjela u vlasništvu Pipistrela ima Ivo Boscarol

Njihov kineski partner Wu Guo Ying, direktor i suvlasnik tvrtke Sino Ga Group, u studenom je za pet posto udjela u Pipistrel platio deset milijuna eura.
Međutim, na temelju toga nije moguće zaključiti o vrijednosti poduzeća jer je Ivo Boscarol s kineskim partnerima potpisao sedmogodišnji ugovor vrijedan 350 milijuna eura, koji uključuje prijenos tehnologije proizvodnje za dva modela zrakoplova koji će se proizvoditi u Kini, Boscarolov ulazak u zajedničko kinesko poduzeće, kao i razvoj električnog zrakoplova sa 19 sjedala.

Osvajanje kineskog neba

Prilikom potpisivanja ugovora, Wu Guo Ying za čiju će kompaniju slovenska tvornica u sedam godina izraditi 500 ultralakih letjelica godišnje, objasnio je u intervjuu Financama kako je u partnerstvo sa Slovencima ušao jer je procijenio da su najbolji brend na tržištu. “Moja grupa bavi se proizvodnjom specijalnih vozila za vojsku i policiju, nekretninama, veleprodajom hrane, prijevozom robe, turizmom, rudarstvom, a sad ulazim i u zračni promet, malim zrakoplovima koji su tržišno u Kini u povojima pa i vlada podupire taj sektor”, kaže Ying, čija grupa ima 600 zaposlenih i prihod od 85 milijuna eura.
Najavio je da će u gradu Taijin u provinciji Zhejiang biti dvije tvornice, za modele Alpha i Panthera. “Tvornica za Alphu bit će izgrađena za šest mjeseci, a prve letjelice u njoj će se proizvesti za dvije godine. Panthere bismo mogli početi proizvoditi za četiri do šest godina”, kazao je novi petpostotni vlasnik Pipistrela.
Prošle godine njemački automobilski div Volkswagen (VW) i Pipistrel pokrenuli su zajedničku marketinšku kampanju kojom su sa svojom ponudom u Kini, Hong Kongu i Tajvanu, prema pisanju Dela, željeli upoznati ukupno oko milijardu ljudi,

Njemački proizvođač automobila pripremio je za azijsko tržište Lamando, model u kategoriji višeg cjenovnog razreda, koji se u oglasima pojavljivao zajedno s malim slovenskim zrakoplovom. Volkswagenov azijski odjel oglašavanja udružio se s Pipistrelovim kineskim agentima krajem 2014. godine, a zajednički oglas emitiran je na glavnim TV postajama, kao i na internetu.

Više modela pretvorbe

Slovenska kompanija je prošle godine pobijedila na natečaju indijskog ministarstva obrane za nabavu 194 školske letjelice za obuku pripadnika indijskih zrakoplovnih snaga. Prije nekoliko mjeseci u indijsku zračnu bazu Hindan dopremljena je prva letjelica tipa SW 80 Garud. Školska letjelica Garud, nazvana po ptici iz indijske mitologije, ima motor od 80 konjskih snaga, može ostati u zraku najmanje tri sata i popeti se na 6000 metara visine, a njena je najveća brzina 220 kilometara na sat.

Koji će model pretvorbe Pipistrela u zajedničko vlasništvo zaposlenika biti izabran i po kojoj cijeni će se prodavati udjeli, još nije u potpunosti odlučeno. Mogućnosti je više, od toga da zaposlenici svoje udjele u društvu kupe vlastitom ušteđevinom, da ga kupe od novca kojeg dobivaju od kompanije kao nagradu za uspješnost, ili da do svog dijela dođu kroz doprinos novim znanjima i tehnologijama Pipistrela.
Časopis Manager je potencijalnu tržišnu vrijednost Pipistrela procijenio na 50 milijuna eura, čime su Ivo i Taja Boscarol ove godine zauzeli 19. mjestu na ljestvici najbogatijih Slovenaca.
Ivo Boscarol namjerava u sljedećih pola godine u razvojnom institutu, za kojeg je od DUTB-a kupio bivšu upravna zgrada Primorja, zaposliti 50 novih stručnjaka. Tražit će ih diljem svijeta, uključujući i SAD, gdje je praksa brojnih tehnoloških tvrtki da zaposlenke nagrađuju vlasničkim udjelima.

Komentirajte prvi

New Report

Close