Zaokret Bayera prema agraru plaši dioničare

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. svibanj 2016. u 22:00
Spajanjem bi se stvorio globalni lider u proizvodnji sjemena i zaštitnih sredstava/FOTOLIA

Dioničari upozoravaju kako će Bayeru trebati pozamašna sredstva za preuzimanje Monsanta.

Njemački kemijski i farmaceutski koncern Bayer u ponedjeljak je ponudio 62 milijarde dolara za američku poljoprivrednu grupaciju Monsanto. Cijena od 122 dolara po dionici za 37 posto je viša u odnosu na cijenu Monsantove dionice zaključno s 9. svibnjem čime je ovo potencijalno spajanje dobilo još jednu "mega" dimenziju.

 

37posto

premije ponudio je Bayer na burzovnu cijenu dionice Monsanta

Naime, riječ je o najvećem preuzimanju neke njemačke tvrtke nakon što je Daimler Benz 1998. godine za 38,6 milijardi dolara akvizirao Chrysler. "Dugo smo poštovali Monsantovo poslovanje i s njima dijelili viziju kreiranja integriranog poslovanja za koje vjerujemo da je sposobno proizvesti značajnu vrijednost za dioničare obiju kompanija", poručio je priopćenjem Bayerov izvršni direktor Werner Baumann. Spajanje ovih dvaju najvećih dobavljača sjemena i pesticida u Bayeru vide kao uvjerljivu priliku za stvaranje globalnog poljoprivrednog lidera jer će kombinirati Monsantovo iskustvo u sektoru sjemenja i Bayerova znanja u proizvodnji sredstava za zaštitu bilja.

Bayer od sinergije s Monstantom u naredne tri godine očekuje 1,5 milijardi dolara. Istovremeno se javljaju strahovi dioničara koji upozoravaju da će Bayer trebati prikupiti značajna sredstva kako bi zaključili dogovor, ali i da bi samu realizaciju mogli osujetiti tržišni regulatori. Wall Street Journal prenosi i zabrinutost dioničara koji su pozamašna sredstva uložili u Bayerovo farmaceutsko poslovanje i koji su manje upoznati s poljoprivredom ili genetski modificiranim sjemenom.

"Nisam siguran da će investitori poštovati takav zaokret", upozorio je Bayerov dioničar Markus Mann. Bayer je opterećen i padom cijene dionice za 10 posto nakon iskazivanja interesa za Monsanto, ali kompanija nastoji otkloniti svaku sumnju da će se financije pokazati preprekom. U slučaju da do spajanja Monsanta i Bayera ipak dođe, najveća kemijska kompanija na svijetu BASF ostat će jedini solo igrač u branši. 

Komentirajte prvi

New Report

Close