Žalbeno vijeće Haškog suda oslobodilo Perišića, Sloković: Presuda je kontroverzna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2013. u 19:41
Momčilo Perišić /EPA

U pogledu raketiranja Zagreba vijeće je zaključilo da je Perišić imao utjecaja na pripadnike VJ upućene u snage vojske srpske krajine, a koji su sudjelovali u raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., ali da taj utjecaj nije dosezao prag “efektivne kontrole”.

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) prihvatilo je u četvrtak žalbu obrane i poništilo prvostupanjsku presudu kojom je bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić bio osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj. "Žalbeno vijeće nalaže da se Momčilo Perišić odmah pusti na slobodu", kazao je predsjednik vijeća Amerikanac Theodor Meron.

Haški je sud u rujnu 2011. proglasio Perišića krivim za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora nad civilima u Sarajevu i ubojstava tisuća muslimana u Srebrenici te za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba. Žalbeno je vijeće u slučaju Sarajeva i Srebrenice prvo utvrdilo da je raspravno vijeće pogrešnim pravnim standardima procjenjivalo dokaze a potom je samo, primjenjujući ispravne standarde, de novo procijenilo dokaze o odgovornosti Perišića u podržavanju zločina koje je počinila vojska Republike Srpske. Većinom glasova žalbeno vijeće zaključilo je da dokazi ne podržavaju zaključak da se pomoć koju je, odlukom Vrhovnog savjeta obrane, Vojska Jugoslavije pružala Vojsci Republike Srpske može smatrati pomaganjem zločina nego tek pomaganjem općih ratnih napora.

Iako je VRS činila zločine žalbeno je vijeće zakjljučilo da se ipak nije radilo o zločinačkoj organizaciji nego o vojsci koja je sudjelovala u ratu. Žalbeno je vijeće također zaključilo da se ni uloga Perišića u pružanju jugoslavenske vojne pomoći vojsci bosanskih Srba ne može smatrati pomaganjem zločina nego pružanjem potpore općim ratnim naporima druge vojske. I u dijelu presude koji se ticao Zagreba raspravno je vijeće, prema žalbenim sucima, počinilo pravnu pogrešku jer nije analiziralo podržavaju li dokazi zaključak o postojanju Perišićeve stvarne kontrole nad počiniteljima toga zločina. U pogledu raketiranja Zagreba vijeće je zaključilo da je Perišić imao utjecaja na pripadnike VJ upućene u snage vojske srpske krajine, a koji su sudjelovali u raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., ali da taj utjecaj nije dosezao prag "efektivne kontrole" koji je potreban za njegovu kaznenu odgovornost u odnosu na počinitelje zločina.

Ante Nazor: Iznenađen sam što je oslobođen Momčilo Perišić

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata (HMDCDR) Ante Nazor iznenađen je time što je Žalbeno vijeće Haškoga suda (ICTY) prihvatilo danas žalbu obrane i poništilo prvostupanjsku presudu načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću i naložilo da se Perišić odmah pusti na slobodu. "Iznenađen sam i ne mogu vjerovati da je Haški sud zaključio da Momčilo Perišić nije bio važan kotačić u svemu što je činila jugoslavenska vojska", kratko je prokomentirao Nazor u telefonskoj izjavi za Hinu oslobađajuću presudu bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću. Istaknuo je da za sada ne može ozbiljnije komentirati spomenutu presudu Haškoga suda jer nema uvida u tekst presude. 

Presuda je kontroverzna jer se nakon nje postavlja pitanje što je ratni zločin

Oslobađajuća presuda Momčilu Perišiću pred Haškim sudom otvara mnoga pitanja, uključujući i ono je li itko osim neposrednih počinitelja zločina dobro suđen, ocjenjuje u četvrtak zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković u razgovoru za Hinu. Sloković ističe da je višegodišnja opsada Sarajeva sama po sebi zločin protiv civila pa se takvoj operaciji ni ne može pružati zakonita vojna potpora. "Ako se opsada Sarajeva proglasi nekim općim ratnim naporom onda dolazimo u situaciju da nitko nije počinio kazneno djelo", dodaje. Ocjenjuje da je presuda kontroverzna jer se nakon nje postavlja pitanje što je ratni zločin.

Ovo postavlja i pitanje moraju li se sada revidirati već donesene presude, poput one protiv Stanislava Galića osuđenog za opsadu Sarajeva, a uz ovako izmijenjen pristup može se u konačnici postaviti i pitanje Srebrenice u kojoj je Ratko Mladić počinio zločin, kaže Sloković. "Sada je teško snaći se jer sude različito i teško je više iščitati što sud hoće", dodala je Sloković.

Bošnjaci i Srbi u BiH različito o oslobađanju Perišića

Udruge koje okupljaju bošnjačke stradalnike i članove obitelji ubijenih taj su pravorijek ICTY-a listom osudile, dok su iz Republike Srpske presudu pozdravili uz očekivanja kako je to uvod u drugačiji odnos cijele međunarodne zajednice prema ratu u BiH. "To je izvan svake pameti", izjavila je u ime udruge Majke enklava Serbrenice i Žepe njezina članica Sabaheta Fejzić. Medijima kazala kako je nakon ovakve presude teško vjerovati Haaškome sudu jer je smatar da je sve izvjesnje da se on vodi politilkim kriterijima.

"Oni ovime čine uslugu državama koje su počinile genocid ne samo u Srebrenici, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini gdje žive Bošnjaci", izjavila je Fejzić. Predsjednik udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba Pantelija Ćurguz oslobađajuću je presudu Perišiću pozdravio. "Napokon je jedan Srbin oslobođen", kazao je Ćurguz medijima u Republici Srpskoj, zaključivši kako je to ohrabrenje i za druge srpske političke i vojne čelnike kojima su procesi u tijeku. Zastupnik vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH Krstan Simić je ocijenio kako je presuda Perišiću važna kao dokaz da se iz Beograda nije upravljalo vojskom bosanskih Srba te da je ona djelovala samostalno.

Komentirajte prvi

New Report

Close