Zakup atraktivnog otoka Lastavica dobio Orascom Development

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2014. u 22:00
Tvrđava Mamula izgrađena je 1853. godine

Otok Lastavica s tvrđavom Mamula daje se u zakup na 49 godina, a investitor će u projekt uložiti ukupno 15 milijuna eura.

Crnogorski Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte zadužio je natječajnu komisiju da otpočne pregovore sa švicarskom kompanijom Orascom Development koja je jedina dostavila ispravnu ponudu na međunarodnom natječaju za davanje u dugoročni zakup otoka Lastavica s tvrđavom Mamula.

Nova radna mjesta 
Riječ je o atraktivnoj lokaciji na ulazu u bokokotorski zaljev koja je udaljena 6,3 kilometara od Herceg Novog. Na otoku je 1853. godine austrougarski general Lazar Mamula izgradio tvrđavu koja je imala strateški značaj u odbrani Boke, a danas je spomenik kulture. U ponudi Orascom Developmenta navodi se razdoblje zakupa od 49 godina, zakupnina za zemljište u iznosu od 1,5 eura po četvornom metru i 0,9 eura za zakup akvatorija. Na tom temelju procjenjuje se da bi Crna Gora od zakupnine za prvih 10 godina ostvarila izravne prihode od 7,5 milijuna eura, od doprinosa za zaposlene 2,8 milijuna eura, dok bi PDV donio 4,4 milijuna eura, uz druge manje porezne prihode .Orascom bi investicijski program, vrijedan 15 milijuna eura, trebao realizirati u roku od 18 mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole.

 

7,5milijuna

eura dobit će Crna Gora od zakupnine za prvih deset godina

Riječ je o 23 hotelske sobe u obnovljenom prostoru, a tu su i četiri ugostiteljska objekta, trgovine, pristanište, dva bazena, klub za vodene sportove i drugi sadržaji. Računa se da bi u tom turističkom objektu izravno i neizravno bilo otvoreno do 200 radnih mjesta. Orascom tvrdi da je rekonstrukcija povijesne tvrđave Mamula planirana u skladu s konzervatorskim uvjetima i standardima zaštite okoliša uz "očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora". Svaka planirana konstrukcijska intervencija, kažu iz Orascoma, bit će prilagođena integralnim osobinama objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave, koja je sada prilično zapuštena, ali je ipak posjećuju stanovnici Herceg Novog i drugi gosti.

Otvoreni za sve
Zbog tvrdnji koje su se pojavile u Crnoj Gori da će budući resort biti zatvoren za domaće stanovništvo, Orascom navodi da će objekt biti javnog tipa, potpuno otvoren za građane i sve goste. Tvrde i da se cijene usluga neće razlikovati od ostalih turističkih objekata na crnogorskoj obali. Orascom Development uključen je u još jedan veliki građevinsko-turistički poduhvat u Crnoj Gori, izgradnju luksuznog kompleksa Luštica Bay. Taj projekt, na kojem su radovi počeli u listopadu 2013., predviđa izgradnju više od 1500 stanova, sedam hotela s ukupno 1200 soba, dvije marine sa 170 vezova za jahte, golf teren s 18 rupa te trgovine, restorane, čak i školu i bolnicu.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na više od milijardu eura, a realizira ga kompanija Luštica Development. Riječ je o zajedničkoj kompaniji Orascom Developmenta, koji u komapniji ima 90 posto udjela i vlade Crne Gore s udjelom od deset posto. Orascom Development inače posluje u Egiptu, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu, Švicarskoj, Maroku i Rumunjskoj. Primjerice u Egiptu, nekada turističkoj velesili, Orascom je najveći ponuđač hotelskog smještaja, a ukupno upravlja s 29 hotela i 6654 soba za goste. 

Komentirajte prvi

New Report

Close