Zakonski paket o telekomunikacijama puno je širi od ukidanja roaminga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. rujan 2013. u 16:12
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Ovaj paket donosi puno više od ukidanja roaminga, on prelazi okvire i telemomunikacijskog sektora i imat će velikog utjecaja na cijelo gospodarstvo”, rekla je povjerenica.

Zakonodavni paket o telekomunikacijama koji je Europska komisija uputila na usvajanje u Vijeće i Europski parlament najambiciozniji je projekt Komisije u tome sektoru u posljednjih 26 godina, izjavila je u četvrtak povjerenica za digitalne tehnologije Neelie Kroes.

"Ovaj zakonodavni paket najambiciozniji je plan za reformu telekomunikacijskog tržišta u posljednjih 26 godina", rekla je Kroes na konfernciji za novinare, predstavljajući prijedlog koji je Komisija donijela u srijedu. Kroes se usprotivila tumačenjima po kojima se ovaj paket svodi samo na ukidanje naknada za roaming.

"Ovaj paket donosi puno više od ukidanja roaminga, on prelazi okvire i telemomunikacijskog sektora i imat će velikog utjecaja na cijelo gospodarstvo", rekla je povjerenica.

Glavni cilj ovoga paketa je dokidanje rascjepkanosti telekomunicijskog tržišta na 28 nacionalnih tržišta. Uklanjenjem barijera, navodi Komisija, smanjili bi se troškovi za potrošače, a poduzeća bi uklanjanjem suvišnih birokratskih postupaka lakše poslovala, što trebalo pozitivno djelovati na investicije.

"Snaga europske industrijske osnove ovisi o telekomunikacijskoj povezanosti i moramo iskoristiti digitalnu strategiju za rješavanje gospodarskih problema", ističu u Komisiji.

Prijedlog za koji se Komisija nada da bi mogao biti prihvaćen u Vijeću i Parlamentu do kraja mandata sadašnjeg parlametarnog saziva, do svibnja sljedeće godine, predviđa ukidanje naknada za roaming za dolazne pozive u europskom inozemstvu od srpnja sljedeće godine, a te naknade trebale bi biti potpuno ukinute 2016. godine.

Povjernica Kroes ranije je bila najavljivala potpuno ukidanje naknada za roaming od 2014. godine, ali je očito pod pritiskom telekomunikacijskih operatera, dopustila prijelazno razdoblje od dvije godine, kako bi se tvrtke mogle prilagoditi novoj situaciji.

Operateri će od 1. srpnja 2014. godine trebati predložiti klijentima koji koriste svoje mobilne telefone, tablete ili prijenosna računala u inozemstvu, pretplatnički paket bez naknada za roaming. Ako to ne učine, onda će morati dopustiti svom klijentu da izabere drugog operatera, koji mu neće naplaćaviti roaming i bez promjene SIM kartice. Umjesto donošenja propisa koji bi zabranio naknade za roaming, Komisija se odlučila za tržišni model i poticanje konkurencije te očekuje potpuno ukidanje roaminga 2016. godine.

Promjene se očekuju i u fiksnoj telefoniji, gdje se ukidaju premije za pozive prema inozemstvu. Cijene poziva prema inozemstvu neće smjeti biti više od cijena za domaće pozive prema udaljenim dijelovima zemlje.

Minuta poziva u mobilnoj telefoniji neće smjeti prelaziti 19 centi bez PDV-a.

Novi zakonodavni paket predviđa tzv. neutralnost interneta, što znači da telekomunikacijske tvrtke neće više moći blokirati neke aplikacije poput skypea ili vibera. Povjerenica Kroes je rekla da takve blokade pogađaju do 200 milijuna ljudi u EU-u.

Komisija ističe da samo jedinstveno telekomunikacijsko tržište može osigurati konkuretnost europskih poduzeća. Europa je 1990-tih bila predvodnik u mobilnoj telefoniji, ali sada zaostaje pa tako primjerice siromašna afrička država Lagos ima 4G mrežu, a Bruxelles još nema. Samo 26 posto Europljana ima pristup mreži 4G, a u Sjedinjenim Državama 47 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close