Zakonske promjene ugrozile projekt ‘zelene Njemačke’

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2015. u 22:00
Hoće li biti manje vjetroelektrana?/FOTOLIA

Bojažljivost u reformama stvara sigurnost za birokrate koji se bave planiranjem, a kaos za investitore.

Vlada demokršćana i socijaldemokrata je u ljeto 2014. usvojila promjene u regulativi kojom je bilo određeno koliki dodatak na svaki kilovatsat ekološke struje dobivaju proizvođači, piše Deutsche Welle.

Cilj je bio da buduća povećanja cijene struje ne budu prouzrokovana upravo tim dodatkom. Taj cilj će se možda i postići, ali bi sporedni efekt toga moglo biti zaustavljanje povećanja kapaciteta obnovljivih izvora energije. Umjesto da vlada beskompromisno slijedi cilj da se do 2050. godine 80 posto struje dobiva iz obnovljivih izvora, politika je reformi "svezala ruke lisicama". Tako će ubuduće biti zacrtana gornja granica izgradnje novih postrojenja koja koriste energiju vjetra i sunca.

Točnije, oni koji budu gradili vjetrenjače ili solarne kolektore, na državne subvencije će moći računati samo ako u tom trenutku nije pređena gornja granica broja novoizgrađenih postrojenja. A ta granica je toliko niska da se priča o prelasku na obnovljive izvore energije pretvara u farsu. Ovakva bojažljivost u reformama stvara sigurnost za birokrate koje se bave planiranjem, a kaos za investitore koji se bave izgradnjom obnovljivih izvora energije.

Mnogo toga je na kocki. Za manje od 15 godina energija vjetra i sunca postala je najvažniji izvor struje u Njemačkoj. Već danas 27,3 posto struje proizvedene u ovoj zemlji potječe iz ekoloških izvora. Nedavno usvojeni zakoni nisu podloga za nastavak tog procesa. Naprotiv, povlačenje ručne kočnice moglo bi biti težak udarac imidžu ovog njemačkog projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close