Zakon o radu doveo u pitanje održavanje Eura

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. lipanj 2016. u 15:57
Tvrda retorika vlade nimalo ne pomaže smirivanju bunta koji se državom širi poput požara samo tjedan dana uoči Eura 2016/REUTERS

Francuski sindikat CGT otvoreno je zaprijetio blokadom Eura ako vlada ne odustane od kontroverznog zakona o radu.

Francuska se trenutno nalazi pred velikim političkim izazovima s obzirom da prtisici desnice i najavljene reforme zakona o radu izazivaju građanski revolt sve većih razmjera. Situaciji dodatno odmaže i najava francuskog sindikata CGT-a o mogućnosti blokiranja Europskog nogomentog prvenstva čije bi održavanje trebalo započeti 10. lipnja, što izaziva zabrinutost organizatora prvenstva ali ne i francuskih vlasti. Iz vlade poručuju kako održavanje prvenstva nije ugroženo jer su poduzeli sve potrebne korake dok su blage reakcije vlasti na val štrajkova koji već nekoliko tjedana bjesni diljem zemlje privukle i francuske pilote te čak 19 nuklearki diljem zemlje. 

 

Valls

Ne odustajem od planiranih izmjena zakona o radu. Francuska je zemlja koja voli revolucije i sukobe.

Nuklearni pritisak
Nakon reakcija triju francuskih željezničkih sindikata, prosvjedima se sada smanjenjem proizvodnje energije i prisiljavanjem elektroenergetskog koncerna EDF na uvoz energije iz drugih zemalja Unije planiraju pridružiti i elektrane. Štrajk pilota onemogućit će normalno funkcioniranje međugradskih međudržavnih linija što bi moglo imati velike posljedice po ionako posrnuli francuski turizam. Paralelno su najavljeni i prekidi prometa i u morskim lukama što pokazuje koliko je održavanje Europskog prvenstva, zbog posljedica po francusko gospodarstvo ali i pažnje javnosti koju privlači, idealno vrijeme za slanje sindikalnih poruka.

Izazivanjem kolapsa u javnom prijevozu i normalnom funkcioniranju nastoji se izvršiti pritisak na francuskog premijera Manuela Vallsa koji je bijes radnika prekjučer dodatno rasplamsao obećanjem kako od predloženih kontroverznih izmjena zakona o radu ne planira odustati. Također, istom je prilikom izrazio i nadu u ponovnu kandidaturu sve manje popularnog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. "Francuska je zemlja koja voli revolucije i sukobe", Vallsov je komentar trenutne situacije koji prenosi Politico. Valls je najavio i da reforme neće povući samo da bi se štrajk izbjegao, a napomenuo je i da tekući i najavljeni štrajkovi francuskih željezničara nemaju veze s reforomom zakona o radu već su potencirani sukobima oko visine plaće u pojedinim tvrtkama. 

Lomljenje sindikata
Upozorio je i da će sindikat koji stoji iza pokušaja da se prekine prerada nafte u rafinerijama biti slomljen. Na provedbi reformi u Francuskoj francuski premijer ustraje ističući pri tome da je svjestan težine zadataka, ali ga istovremeno ne smatra neizvedivim. Iz redova sindikata CGT-a pak stižu najave da će od vlade tražiti povlačenje zakona u potpunosti. Sukobi francuske vlasti i nezadovoljnih radnika oko kontroverznog zakona o radu traju više od desetljeća, pa se može zaključiti kako se vlade mijenjaju a problemi ostaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close