Zahtjevi za potpore proizvođačima mliječnih proizvoda do 31. prosinca

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2014. u 10:21
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Europska Komisija je intervenirala kako bi pomogla proizvođačima mliječnih proizvoda.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestila je danas da se zahtjevi za europske potpore koje se daju proizvođačima mliječnih proizvoda zbog zabrane uvoza određenih proizvoda iz EU u Rusiju mogu podnijeti Agenciji najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Povodom zabrane uvoza određenih proizvoda iz Europske unije u Rusiju, a koja uključuje i mliječne proizvode od kojih najviše sir (33 posto ukupnog izvoza sira EU ide u Rusiju), Europska Komisija je intervenirala kako bi pomogla proizvođačima mliječnih proizvoda, navodi se u priopćenju Agencije.

Intervenirala je otvaranjem privremenih izvanrednih programa potpore za privatno skladištenje određenih sireva i utvrđivanjem iznosa potpore unaprijed, produljenjem razdoblja javne intervencije u 2014. do 31. prosinca 2014. za maslac i obrano mlijeko u prahu, otvaranjem privatnog skladištenja maslaca i utvrđivanju iznosa potpore unaprijed te otvaranjem privatnog skladištenja obranog mlijeka u prahu i utvrđivanju iznosa potpore unaprijed.

Privatno skladištenje je mjera uređenja unutarnjeg tržišta kojima EU želi izbjeći ili ublažiti poremećaje na tržištu sufinanciranjem troškova skladištenja određenog proizvoda. Potpora se isplaćuje temeljem zahtjeva kojeg podnositelj dostavi Agenciji za plaćanja unutar 3 mjeseca nakon završetka ugovorenog razdoblja skladištenja.

Javna intervencija je mjera uređenja unutarnjeg tržišta EU koja se provodi na način da nadležna državna tijela zemalja članica EU, otkupljuju proizvode i skladište ih do prodaje.

Agencija upućuje proizvođače navedenih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj da zahtjeve za dodjelu potpora mogu podnijeti na adresu Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, a posljednji rok za njihovo podnošenje je 31. prosinca 2014., kaže se u priopćenju Agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close