Zategnuti odnosi Rusije i SAD-a prijete uspjehu summita G20

Autor: Tomislav Oharek , 04. rujan 2013. u 22:00
Vladimir Putin i Barack Obama/Reuters

Nakon što je Rusija pružila utočište Edwardu Snowdenu napetost se povećala zbog Sirije.

Iako bi se čelnici država G20 danas na godišnjem sastanku te organizacije u Sankt Petersburgu trebali baviti gorućim ekonomskim pitanjima, od kojih je najvažnije ono porezne evazije, odnosno njezinog sprečavanja, čini se da će se ipak kao glavna tema nametnuti izgledna američka vojna intervencija u Siriji.

To je pitanje dodatno zategnulo ionako napete odnose američkog predsjednika Barcka Obame i domaćina summita Vladimira Putima. Tako u The Financial Timesu procjenjuju kako će ovaj dvodnevni summit biti gotovo sigurno izgubljen u demagoškim raspravama i odmjeravanju moći i utjecaja SAD-a i Rusije. Odnosi Putina i Obame dulje se narušavaju oštrom retorikom i nizom suptilnih uvreda, a postali su toliko loši da je gotovo nemoguće da postignu ikakvo suglasje po pitanju Sirije, a što će se zacijelo preliti i na ostale teme summita. Iz Kremlja poručuju da nije predviđen sastanak predsjednika Obame i Putina, što ne čudi s obzirom na nedavnu odluku Washingtona o otkazivanje bilateralnog susreta čelnika SAD-a i Rusije.Nakon što je Rusija odlučila pružiti utočište zviždaču Edwardu Snowdenu koji je svojim javnim istupima diskreditirao američku praksu globalne špijunaže pod krinkom borbe protiv terorizma, a što je izživciralo Obamu, odnosi su se još više pogoršali zbog spora dvije države oko sirijske krize.

Obama želi izvesti vojni napad na Siriju u znak odmazde zbog napada kemijskim oružjem na civile u predgrađu Damaska. Prema američkim izvorima u njemu je poginulo više od 1400 ljudi, a izvele su ga snage predsjednika Bašara al-Asada. S druge strane, Rusi, inače bliski saveznici al-Asada, tvrde da su tu provokaciju orkestrirali sirijski pobunjenici."Još od kraja Hladnog rata nisam vidio odnose predsjenika SAD-a i Rusije na tako niskoj razini", smatra Dmitri Trenin, čelnik Carnegie Moscow Centera. Ruski analitičari ipak smatraju kako nije niti u američkom, niti ruskom interesu da summitom dominira pitanje Sirije. Što se pak tiče Rusije na vrhu njezinog ekonomskog dnevnog reda je zabrinutost zbog najavljenjog gašenja američke labave monetarne politike, a što se već negativno odrazilo na niz tržišta u razvoju i nastajanju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close