Zagađenje zraka Uniju 2012. stajalo 189 milijardi eura

Autor: Tomislav Oharek , 26. studeni 2014. u 15:49
Fotolia

Izvješće EEA-e analiziralo je utjecaj zagađenja zraka od industrije na na niz čimbenika.

Zagađenje zraka, najvećim dijelom od termoelektrana na ugljen, stajalo je EU 2012. vjerojatno i do 189 milijardi eura, što odgovara BDP-u Finske, objavila je u utorak Europska agencija za okoliš (EEA). Europska komisija predložila je potkraj prošle godine da se postrože propisi o kvaliteti zraka u EU.

Izvješće EEA-e analiziralo je utjecaj zagađenja zraka od industrije na troškove za zdravstvo, izgubljene radne dane, štetu zgradama, smanjenje poljoprivrednih uroda i druge troškove i utvrdilo da je ukupni trošak 2012. iznosio najmanje 59 milijardi eura, a najviše 189 miljardi. Procjene tog troška za 2008., na početku analiziranog razdoblja, kreću se od 79 do 251 milijardi eura. Taj raspon odraz je različitih načina izračuna troškova.

Troškovi su pali jer su europski ekološki propisi i gospodarska kriza smanjili emisije stakleničkih plinova, uključujući CO2, dušikove okside, sumporne okside i sitne lebdeće čestice, ali znanstvenici upozoravaju da će zadržavanje tog trenda u vrijeme gospodarskog rasta biti izazov.

Od 30 najvećih postrojenja koja uzrokuju najveću štetu, 26 su termoelektrane, uglavnom na ugljen. “Drugi sektori, ponajprije promet i poljoprivreda, također pridonose lošoj kvaliteti zraka”, rekao je ravnatelj agencije Hans Bruyninckx.

Nova Komisija, javlja Reutersa, razmatra promjenu ili čak odbacivanje prijedloga zakona o kvaliteti zraka. Komisija tvrdi da o tome još nije donijela odluku.

Neki industrijski sektori upozoravaju da im je sve teže zadržati konkurentnost te da bi zbog novih europskih propisa mogli biti prisiljeni napustiti Europu . Sektor ugljena ističe da nudi jeftin, siguran izvor energije, koji posjeduju mnoge europske države, dok je cijena prelaska na alternativne izvore visoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close