‘Zabrinut sam zbog stvaranja velike albanske države na Balkanu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. studeni 2012. u 10:04
Tomislav Nikolić (EPA)

Problem postoji, proširit će se barem na četiri države, a možda i ne prepoznamo kartu balkanskih zemalja.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u srijedu je navečer izjavio da je svojim komentarima i ocjenama "naljutio mnoge u regiji" i izrazio spremnost da se sastane s hrvatskim predsjednikom "čim Zagreb pokaže želju za tim susretom".

U opsežnom intervjuu RTS-u Nikolić je, među ostalim, rekao da su otkako je preuzeo funkciju predsjednika Srbije "mnogi mjerili" što je sve rekao i govorio, pa među ostalim i njegovu izjavu da je "Vukovar bio većinski srpski grad". "Ali, isto tako sam rekao i da priznajem Hrvatsku u njezinim međunarodno priznatim granicama i ne znam zbog čega bi se sad netko ljutio. Ja nisam ni na koga ljut. Kad Hrvatska izrazi želju da se susretnu dvojica predsjednika – odmah ćemo se susresti", rekao je Nikolić u razgovoru za srbijansku nacionalnu televiziju.

Istovremeno je naglasio da će poboljšati i unaprijediti odnose Srbije sa zemljama u regiji. "Za vrijeme mog mandata imat ćemo odlične odnose sa zemljama regije", istaknuo je srbijanski predsjednik i najavio skorašnje posjete Mađarskoj i Grčkoj.

Komentirajući svoju nedavnu izjavu makedonskim medijima "kako su nas u međunarodnoj zajednici lagali kada su govorili da se ne stvara Velika Albanija", te odgovarajući na pitanje znači li to da britanski šef diplomacije William Hague nije u pravu kada tvrdi kako je "u Europi gotovo sa crtanjem novih granica", srbijanski je predsjednik istaknuo kako se "ne može sakrivati da se brišu granice između Kosova i Albanije". "Problem postoji, proširit će se barem na četiri države, a možda i ne prepoznamo kartu balkanskih zemalja. Ja sam zabrinut zbog stvaranja jedne velike albanske države na Balkanu", kazao je Nikolić.

Srbijanski je predsjednik rekao da je Kosovo "specifičan teritorij, s puno biznisa" i ocijenio da "oni koji odlučuju o našoj sudbini, zapravo, odlučuju o svom novcu". "Naše vrijeme curi kao pijesak – ono što danas možemo, vjerojatno za pet godina nećemo… Mislim da nikada nećemo imati povoljniju priliku, ova sada je jedinstvena i ova vlast je cijenjena u svijetu – ima pravila od kojih ne odstupa, čak je i interes da bude u Europskoj uniji stavila ispod pitanja Kosova, a ja stavove sigurno neću mijenjati", naglasio je Nikolić.

"Imamo spremno rješenje za Kosovo iako nemamo velik manevarski prostor", ocijenio je srbijanski predsjednik gostujući na RTS-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close