Zabrana dizelaša stoji 14,5 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 27. veljača 2018. u 21:59
Prepravke će stajati i do 14,5 milijardi eura/REUTERS

Savezni upravni sud odlučio da njemački gradovi imaju pravo zabraniti promet.

Njemački gradovi imaju pravo zabraniti promet automobilima s dizelskim motorom, presudio je u utorak Savezni upravni sud u Leipzigu što će imati dalekosežne posljedice na najvećem europskom automobilskom tržištu.

Arndt Ellinghorst, analitičar Evercore ISI-ja smatra da će presuda "otvoriti Pandorinu kutiju" s obzirom da će od proizvođača zahtijevati ulaganja između 7,6 milijardi i 14,5 milijardi eura u prepravke 5,8 milijuna starijih dizelskih motora kako bi smanjili emisije štetnih ispušnih plinova.

Analiza Tehničkog sveučilišta u Münchenu koju je financijski podržala vlada tvrdi da će u prepravke s ciljem smanjenja emisija dušičnog oksida za 90 posto trebati uložiti 1300 eura po vozilu.

Procjene Volkswagena penju se na 2500 eura. Podsjetimo, slučaj je došao na najviši upravni sud nakon žalbe saveznih pokrajina na odluku sudova u Stuttgartu i Düsseldorfu prema kojoj gradske vlasti imaju pravo zabraniti promet dizelašima radi smanjenja zagađenja zraka.

Presuda suda u Leipzigu velik je udarac i za kancelarku Angelu Merkel koja se protivila zabrani. S druge strane, zaštitari okoliša tvrde kako u Njemačkoj godišnje umre 13.000 ljudi zbog udisanja dušičnog oksida. "Naš je cilj to spriječiti", kaže Jürgen Resch, predsjednik udruge Deutsche Umwelthilfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close