Za velike srpske tvrtke 5 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 11. lipanj 2019. u 21:59
Hemofarm je prodan Stadi za 475 mil. eura

Veliki val privatizacije.

Više od pet milijardi eura uloženo je proteklih nekoliko godina u Srbiji za kupovinu desetak najvrijednijih kompanija na domaćem tržištu, piše Blic.

Investicijski fond Mid Europa Partners prodao je nedavno Bambi za 260 milijuna eura Coca-Coli. Isti fond prošlog tjedna dogovorio je prodaju kompanije Knjaz Miloš kompanijama Pepsico i KMV.

Upravo traje javni poziv za prodaju 83% udjela u Komercijalnoj banci za koji država traži 415 milijuna eura. U posljednjih desetak godina novog vlasnika u Srbiji dobile su neke od najvećih kompanija, a prvo mjesto po vrijednosti kupoprodaje i dalje drži Mobtel.

Norvežani su tu srpsku telekomunikacijsku kompaniju 2006. godine platili 1,5 milijardi eura. Prodaju je tada vodio ministar financija Mlađan Dinkić koji se često hvalio da je "prodaja Mobtela bila najveća strana izravna investicija i najtransparentniji proces privatizacije ikada proveden u Srbiji".

Druga najveća prodaja vrijedila 1,2 milijarde eura, za koliko je fond Mid Europa Partners prodao SBB američkoj KKR grupi. Taj je fond 2015. godine preuzeo Danube Foods Group, u sklopu kojeg su bile kompanije Bambi, Imlek, Mljekara Subotica i Knjaz, i to za 575 milijuna eura.

Dobro je prošao i kontroverzni poduzetnik Miroslav Mišković koji je sklopio veliki posao kada je prodao trgovački lanac Delta Maxi belgijskoj kompaniji Delhaize. Belgijci su u ožujku 2011. godine otkupili 100% dionica tada najveće srpske maloprodajne mreže za 932,5 milijuna eura.

Među najvećim privatizacijama svakako je i kupovina Hemofarma, najveće farmaceutske kompanije u Srbiji. Njemačka kompanija Stada 2006. godine postala je većinski vlasnik za nešto više od 475 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close