U Srbiji će raditi pet velikih tvornica automobilskih guma

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2019. u 07:45
Toyo Tires u Srbiju ulaže 390 milijuna eura/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Već sada iz Srbije dolazi oko jedan posto ukupne svjetske proizvodnje automobilskih guma, uz dvoznamenkaste stope rasta.

Srbija će za tri godine imati čak pet velikih tvornica koje će proizvoditi automobilske gume. Već 4500 radnika proizvodi u pogonima francuskog Tigar Tayersa, američkog Cooper Tire&Rubber Srbije, kao i švedske kompanije Mitas (Treleborg) iz Rume.

Visoki razvojni potencijal
U Srbiji će se sljedećih godina izgraditi još dva velika pogona, piše B92. Kineski proizvođač automobilskih guma Shandong Linglong proizvodit će godišnje 13 milijuna guma u Zrenjaninu, a u utorak je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavio dolazak japanske kompanije Toyo Tires u Srbiju, koja će u tvornicu automobilskih guma u Inđiji uložiti čak 390 milijuna eura, a od 2022. godine u Inđiji će se proizvoditi oko pet milijuna komada guma. Bojan Stanić, pomoćnik direktora Privredne komore Srbije, Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda, kaže da je proizvodnja pneumatika jedan od najrazvijenijih i najakumulativnijih industrijskih sektora u Srbiji koji ima visoki razvojni potencijal.

 

4500 radnika

zaposleno je u proizvodnji pneumatika za vozila

"Već sada se u Srbiji proizvodi oko jedan posto ukupne svjetske proizvodnje pneumatika", kaže sugovornik B92. On je istaknuo da kada se pogleda cjelokupna gumarska industrija u Srbiji postoji veliki broj tvornica, ali proizvodnju nose tri kompanije, Tigar Tayers, kao jedan od najvećih izvoznika srpskog gospodarstva i Cooper Tire&Rubber Srbija, a tu je i kompanija Mitas. U sklopu gumarske industrije, najzastupljeniji izvozni proizvodi su vanjske pneumatske gume, zatim cijevi i crijeva od gume.

Najznačajnija tržišta na koja se plasiraju proizvodi gumarske industrije članice su EU, prije svega Njemačka, Španjolska, Francuska i Italija, a značajan plasman postoji i na tržištu Rusije, Turske i Bosne i Hercegovine. Investicija kompanije Toyo Tires ukazuje na rast ulaganja iz izvaneuropskih zemalja, odnosno diverzifikaciju izvora izravnih stranih ulaganja.

"Budući da Srbija ostvaruje kroničan deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom, dolazak ove značajne kompanije svakako će u srednjem roku dovesti do porasta vrijednosti izvoza Srbije, čime će se negativni saldo smanjiti, a to će pozitivno utjecati na stope rasta BDP-a. Investicija je značajna, između ostalog, jer će u proizvodnji biti primijenjeni suvremeni standardi kvalitete proizvoda, ali i zaštite okoliša", rekao je Stanić u izjavi za B92.

Srpske gume za utrke
Pregovori oko otvaranja nove tvornice guma trajali su čak tri godine, što znači da će biti potrebno vrijeme za izgradnju pogona. Stanić je najavio da će radovi početi u svibnju sljedeće godine, a proizvodnju guma će se pokrenuti početkom 2022. godine, s kapacitetom od pet milijuna guma godišnje do ljeta 2023. godine.

Kompanija Toyo Tires po prometu nalazi među najvećih deset svjetskih proizvođača automobilskih guma. Riječ je o prvoj europskoj tvornici japanske kompanije, koja posluju i u SAD-u, Kini, Japanu i Maleziji. Toyo isporučuje gume za europsko i rusko tržište iz tvornica u Japanu i Maleziji, a proizvodi i specijalne gume za automobilske utrke. Kako navode u priopćenju, od 2022. godine nova proizvodna baza u Srbiji trebala bi preuzeti tu  ulogu. 

Rast od 17 posto

Izvoz gumarske industrije vrijedan 787 mil. €
"Ukupan izvoz gumarske industrije Srbije prošle je godine iznosio 787 milijuna eura, što čini rast od 13 posto u odnosu na 2017. godinu. Posmatrajući podatke za prvih pet mjeseci 2019. godine (357 milijuna eura), također se može očekivati dvoznamenkasta stopa rasta na godišnjoj razini", rekao je Bojan Stanić. U 2018. godini ostvaren je suficit od 461,148.249 eura, a u 2017. godini bio je 378,557.124 eura. Prošle godine u Srbiji je proizvedeno oko 140.000 tona vanjskih i unutrašnjih guma za različita vozila.

Komentari (2)
Pogledajte sve

dragon2000, 03.08.2019. u 09:25
Koliko je kod nas otvoreno tvornica?

0. Jako jednostavan odgovor. Teško pitanje je koliko je kod nas zatvoreno tvornica kao npr. Uljanik koji je direrkno zapošljavao 4,000 ljudi a inirektno 20,000 ljudi.

Koliko je kod nas otvoreno tvornica?

New Report

Close