Za strateška ulaganja u EU najmanje 500 mlrd. eura

Autor: Tomislav Krasnec/VL , 14. rujan 2016. u 22:00
Predsjednik EK Jean-Claude Juncker/REUTERS

Predsjednik Europske komisije u govoru o stanju Unije rekao kako su kvote za izbjeglice opasne.

Naša Europska unija je, barem djelomično, u egzistencijalnoj krizi, poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer u Strasbourgu gdje je pred zastupnicima Europskog parlamenta održao tradicionalni govor o stanju Unije. "Svjedočio sam desetljećima europske integracije. Imali smo puno snažnih trenutaka. Naravno, i puno teških trenutaka, i razdoblja krize.

Ali nikad nisam vidio tako malo zajedničkog prostora između zemalja članica. Tako malo područja gdje se slažu i rade zajedno", rekao je Juncker. Govoreći o Brexitu, poručio je kako je svima žao što su Britanci na referendumu izglasali da žele izići iz EU. "Često se pitamo je li ova odluka početak dezintegracije EU. Poštujemo i žalimo zbog britanske odluke, ali sam EU nije zbog nje ugrožen", zaključio je Juncker. No, predsjednik EK koji je prije godinu dana zagovarao obvezne kvote za razmještanje izbjeglica po svim zemljama EU očito sada smatra da nametanje takve solidarnosti može ugroziti Uniju.

No, Juncker nije samo očajavao i reterirao, nego i ponudio neke konkretne elemente jačanja EU. Za tzv. Junckerove investicije, Fond za strateška ulaganja, najavio je povećanje novca s 350 milijardi eura na najmanje 500 milijardi eura u ulaganjima do 2020., a predstavio je i ambiciozan Plan za vanjska ulaganja. Najavio je i besplatan bežični internet "u svakom europskom selu i gradu do 2020.", osnivanje "europskih snaga solidarnosti", svojevrsne volonterske organizacije EU za mlade, kao i osnivanje Europskog fonda za zajedničku obranu. Neke od tih ideja vjerojatno će biti raspravljane već sutra, na neformalnom summitu 27 lidera (sve članice, osim Velike Britanije) o budućnosti Unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close