Za ruski plin nude meso, sir i lijekove

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2014. u 22:00
Za Srbiju bi bilo dobro da plin Rusima ne plaća novcem

Moskva ne da Beogradu plin po povlaštenim cijenama za velike industrijske potrošače.

Nakon propalih pregovora s Moskvom oko kupnje plina po povlaštenim cijenama za Azotaru, Petrohemiju i MKS Kikindu, po 290 dolara za 1000 prostornih metara, Srbija se nada da će plin plaćati svojim proizvodima.

Pri tome, meso, sir i lijekovi prvi su na popisu robe koju Srbija može ponuditi Rusima u zamjenu za njihov plin. Poslije telefonskog razgovora srpskog i ruskog predsjednika Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, čini se da je ponovno aktualna trgovina u kojoj bi Beograd ponudio Moskvi robu za energente, pišu Večernje novosti. Ovog puta, umjesto cipela i žita koje je Srbija prije 15 godina mijenjala za ruski plin, tvrdi se da je Moskva najviše zainteresirana za srpske prehrambene proizvode.

"Za Srbiju bi bilo dobro da ne mora plaćati plin, već da umjesto novca Rusima dostavlja robu koju ne može prodati u okruženju. Uz meso, mlijeko, sireve, možemo im dati i slatkiše, sokove, konzervirano voće i povrće, ali i cipele, namještaj i lijekove", kaže Vojislav Stanković, savjetnik za poljoprivredu predsjednika Privredne komore Srbije. "Zamjena plina za našu hranu bio bi ruski ustupak Srbiji, ipak to predstavlja samo 'aspirin' za srpsko gospodarstvo, ali ne i veći pozitivan impuls. Robu je teško 'izmjeriti' bez novca, a upravo je novac ono što treba srpskoj proizvodnji", kaže ekonomist Saša Đogović. Po njegovim riječima, ako Rusija želi ozbiljno pomoći Srbiji tada treba ulagati i kupiti barem dio Petrohemije, Azotare ili MKS Kikinde. "Ne možemo mnogo dobiti jeftinijim plinom ili onim koji mijenjamo za robu", objašnjava Đogović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close