Za poticaje ulagačima dali 2 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2019. u 21:59
Poticaji ulagačima su samo 2017. dosegnuli 250 mil. eura/ Duško Jaramaz/PIXSELL

Srbija je dolaskom svjetske ekonomske krize 2008. godine veliki rast nezaposlenosti odlučila zaustaviti potičući investicije u kojima je potreban značajan broj radnika.

Od izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. do 2017. Srbija je dala 2 mlrd. eura za državnu pomoć, koja u najvećoj mjeri obuhvaća poticaje za privlačenje investitora, pokazala je analiza CEVES-a objavljena u Novoj ekonomiji.

Samo 2017. ti poticaji dosegnuli su oko 250 mil. eura, odnosno 0,6% BDP-a, nasuprot samo 0,2% u zemljama središnje i istočne Europe. 

Suočena s rastom nezaposlenosti u ekonomskoj krizi Srbija se, kao i mnoge druge zemlje, odlučila za poticanje stranih ulagača. Kako se ocjenjuje u analizi CEVES-a, ta državna pomoć bila je usredotočena na stvaranje radnih mesta kroz poticanje investicija u kojima je potreban veliki broj radnika niže ili srednje kvalifikacije.

Autori analize postavljaju pitanje koliko je nastavak takve strategije opravdan. Usredsređenost na broj radnih mjesta, rezultirao je i privlačenjem, u velikoj mjeri, kompanija s radno-intenzivnim tehnologijama, niskom produktivnošću i niskim zaradama.

Kod značajnog dijela tih ulaganja nije došlo niti do stvaranja značajnijih poslovnih veza s domaćim dobavljačima, a zaposleni ostaju na relativno niskim razinama obuke. Usto, zbog pada nezaposlenosti, u pojedinim dijelovima u Srbiji teško je doći do značajnijeg broja kvalificirane radne snage za nove investicije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close