Za odsumporavanje TE Nikola Tesla 167 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2017. u 21:59
Emisija sumporovog dioksida devet puta manja/FOTOLIA

Japanski konzorcij Mitsubishi Hitachi Power Systems izgradnju postrojenja u Obrenovcu treba završiti za 42 mjeseca.

JP Elektroprivreda Srbije (EPS) i japanski Mitsubishi Hitachi Power Systems potpisali su krajem prošlog tjedna ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje plinova u termoelektrani Nikola Tesla A (TENT).

U konzorciju koji će realizirati projekt su i japanska kompanija Itochu i domaća tvrtka MPP Jedinstvo iz Sevojna. Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike, rekao je da će postrojenje za odsumporavanje u četiri bloka TENT A osigurati sigurnost elektroenergetskog sustava i smanjiti emisiju sumporovog dioksida devet puta. Prema njegovim riječima, emisije će biti smanjene s oko 74.000 tona na 7800 tona godišnje, što je u skladu sa svim obvezama i direktivama koje je Srbija preuzela.

"Projekt je vrijedan 167 milijuna eura, a financirat će se se povoljnom kreditnom linijom Japana s godišnjom kamatom od 0,6%. Poček će biti pet godina, a otplata 10 godina", rekao je Antić i dodao da će 50% radova koji će trajati 42 mjeseca pripasti srpskim kompanijama što će im omogućiti da zarade, povećaju transfer tehnologije i steknu nova iskustva. Dosad je u Srbiji u zaštitu okoliša od onečišćenja uloženo 200 milijuna eura, a od ove godine do 2025. godine planirane investicije su 900 milijuna eura.

V. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić rekao je da se na realizaciju projekta čekalo pet godina, dodajući da će postrojenje omogućiti da termoelektrane rade po ekološkim standardima, te da će Srbija u sljedećih 20 godina imati mogućnost proizvoditi električnu energiju po suvremenim europskim standardima. Projekt se realizira u sklopu sporazuma između vlade Srbije i vlade Japana, na temelju kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o kreditu za financiranje projekta.

Sustav za odsumporavanje u Obrenovcu gradit će se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.  Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primijenit će se tehnologija odsumporavanja plinova vlažnim postupkom. Kao nusproizvod dobijat će se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomiješan s pepelom i za izgradnju cesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close