Za obnovu potresom srušenog grada u Italiji biti će potrebna ogromna količina novca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2016. u 14:52
Foto: Reuters

Ljude koji se još nalaze u šatorima vlasti su pozvale da se usele u hotele i druge objekte prije hladnog vremena.

Popravak štete nakon prošlomjesečnog potresa u središnjoj Italiji stajat će najmanje 3-4 milijarde eura, rekao je voditelj državne civilne zaštite u petak.

"Troškovi neće biti manji od 3-4 milijarde eura, bojim se da ćemo te brojke i premašiti", rekao je voditelj Protezione Civile Fabrizio Curcio na vladinoj konferenciji za novinare.

Potres jakosti 6 stupnjava pogodio je 24. kolovoza tri talijanske općine Amatrice, Accumoli i Arquata del Tronto u planinskom području oko 150 kilometara sjeveroistočno od Rima. Oko 3000 ljudi još uvijek je bez domova, uključujući 2500 koji žive u šatorima.

Ljude koji se još nalaze u šatorima vlasti su pozvale da se usele u hotele i druge objekte prije hladnog vremena.

S vremenom se planira da im se dopusti povratak kućama, a u međuvremenu bit će smješteni u privremene drvene kuće koje će biti postavljene unutar sljedećih šest mjeseci, što bliže njihovim domovima.

"Naš cilj je (…) vratiti sve kako je bilo", rekao je premijer Matteo Renzi. Obećao je da će gradovi biti ponovno izgrađeni "gdje su bili, kakvi su bili i, ako je moguće, još ljepši nego prije".

U Italiji su potresi česti. Radovi na izgradnji traju obično oko 10 godina a često ih prate birokratske odgode, korupcijski skandali, i upletanje mafije u natječaje za izgradnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close