Za nove tehnologije 11 milijuna dolara poticaja

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2015. u 21:59
Naglasak je na razvoju električnih pogona za vozila/FOTOLIA

SAD potiče alternativna goriva i male hidroelektrane.

Američko Ministarstvo energetike (US DoE) objavilo je natječaj za 11 milijuna dolara potpora za projekte istraživanja, razvoja i demonstracije inovativnih tehnologija za veću učinkovitost goriva za srednje i teške kamione, piše ineternetski portal energetika-net.com.

Naglasak je na razvoju električnih pogona te na razvoju i demonstraciji hidribnih pogona (dizelsko gorivo i plinovita goriva, uključujući prirodni plin ili smjese goriva s propanom ili prirodnim plinom, poput dimetil etera).Isto tako, podijeljeno je 6,5 milijuna dolara potpore na sedam organizacija koje će unaprijediti izgradnju i instaliranje rješenja za proizvodnju u hidroelektranama kako bi im se smanjio utjecaj na okoliš.

Kao primjer podržanih projekata navodi se onaj tvrtke Composite Technology Development koja će razviti kompozitne lopatice za turbine. Primjena kompozitnih materijala pri tome može sniziti nivelirane troškove poboljšanjem pitanja umora materijala, korozije i otpornosti na erozije smanjujući im troškove održavanja i transporta. Hidroenergija ima 7 posto udjela u energetskom miksu SAD-a, a stručnjaci smatraju da bi on mogao biti veći, javlja bilten US DoE-a EERE. 

Komentirajte prvi

New Report

Close