Za nastavak gradnje Koridora 10 u Srbiji zainteresirano 25 kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 07. veljača 2014. u 09:46
Za izvedene radove plaćeno je oko 29,5 milijuna eura

Ostali su nedovršeni radovi na autocesti dužine 14,3 kilometra, predviđeni rok za završetak je 450 dana, a radove financira EBRD.

Za nastavak gradnje Koridora 10 u Srbiji od Pirota do Dimitrovgrada, na kojoj je bila angažirana austrijska tvrtka Alpina, koja je otišla u stečaj, zainteresirano je 25 kompanija iz Srbije i inozemstva, doznaje u Koridorima Srbije Tanjug.

Koridori Srbije su 15. studenoga 2013. objavili poziv za dostavljanje ponuda za završetak izgradnje dionice autoceste gdje su ostali nedovršeni radovi dužine 14,3 kilometra. Koridori su, naime, s Alpinom bili ugovorili radove od Pirota do Dimitrovgrada, ukupne vrijednosti 59,3 milijuna eura. Za izvedene radove plaćeno je oko 29,5 milijuna eura. Na novom natječaju predviđeni rok za završetak autoceste je 450 dana, a radove financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Koridori Srbije su Trgovačkom sudu u Beču podnijela zahtjev za potraživanjima od Alpine u vrijednosti od 55 milijuna eura za nezavršene radove na Koridoru 10, kao i odštetni zahtjev za naplatu propuštene dobiti od naplate cestarine od 23,3 milijuna eura.

To potraživanje je osporeno u izvještaju stečajnog upravitelja Alpine koji drži da su potraživanja Koridora Srbije prevelika i da ne odgovaraju ugovorima te tvrde da i Alpina ima potraživanja prema Srbiji. Međutim, u stečajnom postupku Koridori Srbije mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. travnja. Alpina s druge strane ima problema i zbog poslova u Hrvatskoj. Austrijski Savezni ured za borbu protiv kriminala priopćio je krajem studenoga 2013. agenciji APA da je u vezi s istragom o HAC-u u kontaktu s hrvatskim vlastima jer istraga u Hrvatskoj obuhvaća austrijske tvrtke Strabag i Alpinu. Prema tvrdnjama Uskoka HAC je oštećen za 38 milijuna kuna jer su građevinske tvrtke, koje su kasnije dobile poslove od HAC-a, doznačile novac češkoj tvrtki Remorker. Tvrtke, su kako je pisala APA, pritom plaćale fiktivne savjetničke poslove.

Komentirajte prvi

New Report

Close