Za naftaše završile ‘gladne godine’

Autor: Tomislav Pili , 08. listopad 2018. u 22:00
Odjeli u kompanijama traže sve više novca, tvrde menadžeri/REUTERS

Zbog skuplje nafte sedam najvećih kompanija povećat će ulaganja za 31 milijardu dolara do 2020. godine.

Kako se cijena barela nafte primakla razini od 83 dolara što je najviše u posljednje četiri godine, tako najveće svjetske naftne kompanije napuštaju program oštre štednje.

Kako navodi Reuters, upravni odbori kompanija poput BP-a, Chevrona i Royal Dutch Shella od 2014. srezale su proračune za kapitalne investicije i do 50 posto.Oštra štednja bila je rezultat drastičnog pada cijene nafte sa 115 dolara u 2014. godini na svega 25 dolara tijekom 2016. godine. No, sve je više znakova da kompanije napuštaju dio  uvedenih ušteda. Primjerice, Shell je u rujnu najavio da će promijeniti dinamiku zamjene radnika na naftnim platformama u Sjevernom moru.

Umjesto dosadašnjeg rasporeda da timovi tri tjedna provedu na platformi, a četiri tjedna odmaraju, ubuduće će Shellovi radnici biti dva tjedna na platformi, a tri tjedna doma.

Češće rotacije znače više troškova najma helikoptera i brodova koji dovoze i odvoze radnike. Shell smatra da će promjena blago povećati troškove, ali će operacije u Sjevernom moru učiniti produktivnijima i troškovno efikasnijima. Procjene govore da će investicije u vađenje plina i nafte ove godine porasti s lanjskih 282 milijarde dolara na 286 milijardi dolara.  Iduće godine očekuje se rast na 316 milijardi dolara.

Ulaganja najvećih sedam naftnih kompanija porast će sa 105 milijardi u prošloj godini na 136 milijardi do 2020. godine. Poskupljenjem nafte rastu i plaće naftaša. Analiza tvrtke Rigzone pokazuje da su plaće tijekom ove godine u globalnom naftnom i plinskom sektoru porasle šest posto nakon tri uzastopne godine pada. "Mnoštvo je pritiska svih odjela da dobiju više novca", ističe za Reuters menadžer jedne velike europske naftne kompanije koji je želio ostati anoniman.

Komentirajte prvi

New Report

Close