Za inovacije 80 posto odbitka poreza na dobit

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2018. u 21:59
Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da bi se gospodarstvo trebalo temeljiti na inovacijama, Foto: SRĐAN ILIĆ/PIXSELL

U Srbiji ciljaju na privlačenje još startupa.

Zakonom o elektronskom upravljanju u Srbiji se cilja na privlačenje startupova, a dodatna stimulacija bi im trebale biti i izmjene poreznih propisa, ocjena je premijerke Ane Brnabić, iznesena na Europskom startup summitu u bugarskoj Sofiji.

“Pravni je okvir važan, kao i digitalizacija Vlade i uprave”, kaže Brnabić, navode Večernje novosti. Ona je istaknula da bi od iduće godine zahvaljujući poreznim izmjenama kompanije koje investiraju u inovacije mogle imati i 80% odbitka na porez na dobit. To bi ih trebalo ohrabriti da dođu i ulažu u Srbiju, uz činjenicu da je ta zemlja omogućila i elektronsku registraciju poduzeća.

Srbija ima, tvrdi premijerka, i kvalificirane radnike i dobro poslovno okruženje, te liberaliziran način ishođenja radnih dozvola, no nema još, upozorila je, kulturu poduzetništva, kao ni cijeli Balkan, misli ona.

“Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i vrlo malo djece će u školi reći da žele biti podduzetnici. Zato je uveden predmet poduzetništva u školama”, dodala je Ana Brnabić.

Srpska čelnica smatra da bi sve države Zapadnoga Balkana trebale svoja gospodarstva bazirati upravo na inovacijama i startupovima, a za što je nužno preuzeti odgovornost radi pokretanja velike preobrazbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close