Za glavu Donalda Trumpa Iranci nude 80 milijuna USD

Autor: Saša Paparella , 07. siječanj 2020. u 15:24
General Esmail Gani, novi zapovjednik Kudsa, oprašta se od Sulejmanija/REUTERS

Nakon ubojstva Sulejmanija Teheran sprema osvetu, a D. Trump prijeti napadima ugrozi li se američka imovina.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predvodio je molitve u Teheranu u ponedjeljak na sprovodu Kasema Sulejmanija, vojnog zapovjednika jedinice Kuds, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde, javno plačući za generalom ubijenim u američkom napadu dronom.

Iranci, za koje državni mediji kažu da su se okupili u milijunima, ispunili su ulice glavnoga grada kako bi se oprostili od zapovjednika Kudsa, snaga zaduženih za strane operacije Iranske revolucionarne garde.

Odlikovani veteran  
Okupljeno mnoštvo je uzvikivalo "Smrt Americi". Iranski mediji prenose da je na sahrani za 'glavu' predsjednika SAD Donalda Trumpa ponuđeno 80 milijuna dolara.  Neidentificirani govornik rekao je da Uranaca ima 80 milijuna i da bi, ukoliko svako odvoji po jedan dolar, bilo skupljeno 80 milijuna dolara za onoga tko ubije naručitelja ubojstva Sulejmanija.

 

52 cilja

u Iranu spreman je napasti predsjednik Donald Trump

Prema snimkama prikazanima na televiziji izgleda da se  okupilo najviše ljudi od 1989.,  prigodom sprovoda  osnivača Islamske Republike ajatolaha Homeinija, vođe revolucije koja je uzrokovala politički sukob s Washingtonom.  Sulejmanija, koji je bio odlikovani veteran osmogodišnjeg rata s Irakom, smatralo se drugom najjačom figurom u Iranu nakon ajatolaha Ali Hamneija.

Predsjednik Trump nakon ubojstva nije ublažio retoriku, već je poručio da američka vojska ima popis od 52 cilja, što je bio i broj talaca američke ambasade držanih 444 dana nakon Iranske revolucije. Rekao je da će ti ciljevi biti pogođeni budu li napadnuti Amerikanci ili američka imovina.

Trump prijeti i Iraku  
Trump, čija je administracija 2018. nametnula nove sankcije Iranu, zbog nuklearnih ambicija i drugih aktivnosti, rekao je da ciljevi uključuju kulturne znamenitosti.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi najavila je da će Predstavnički dom predložiti i glasati o rezoluciji o ratnim ovlastima kako bi ograničili vojne akcije predsjednika Trumpa prema Iranu. Trump također prijeti sankcijama protiv Iraka te kaže, budu li američki vojnici morali otići, iračka vlada morat će platiti Washingtonu za cijenu tamošnje "iznimno skupe" zračne baze koju su izgradili Amerikanci.

Komentirajte prvi

New Report

Close